Mer liberalisme, takk

Sammenliknet med Frp, er George W. Bush en sosialist.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mens amerikanerne strides om tidenes økonomiske redningsaksjon, har Fremskrittspartiets nestformann Per Sandberg i hvert fall funnet svaret på hvordan finansmarkedet har havnet i ulykka. Det er slett ikke de siste tiårs deregulering av markedet og mangelen på kontroll som har vært en medvirkende årsak, slik utallige økonomer, politikere og finansfolk selv hevder.

Nei, tvert imot er det statens klamme hånd som har overstyrt finansinstitusjonene og dermed utløst finanskrisen. Uten statlig innblanding ville markedet ha ryddet opp i dette selv, men George W. Bush har ført «en sosialistisk politikk med statlige pålegg om hvordan enkelte institusjoner skal opptre i markedet». Lederen av Frp’s programkomité hevder riktignok at det norske bankmarkedet er mer liberalisert enn det amerikanske, men vil helst fjerne alle reguleringer fordi det «burde i prinsippet være overflødig i en fri økonomi».

Akkurat da vi trodde Frp skulle gå hen og bli kjedelig og Høyre-vridd, tilbyr Sandberg enda en gang en alternativ forklaringsmodell, så outrert at den knapt har vært luftet rundt barbequen i presidentens hjemstat. Riktignok fins det amerikanere som antyder en konspirasjon på høyde med opptakten til krigen i Irak, men de fleste aksepterer at de finansielle masseødeleggelsesvåpnene er avdekket og grundig dokumentert og at det er i alles interesse å uskadeliggjøre dem. Hvordan det skal skje, er en annen skål. Enkelte republikanere vil mene at skattebetalernes penger er hellige, mens enkelte demokrater vil si, la Wall Street blø. Men ingen, absolutt ingen, har så langt beskyldt George W. Bush for å være en styringskåt sosialist med jernhånd om finansmarkedet, og det er bare de mest frelste nyliberalistene som i fullt alvor mener enhver form for regulering er overflødig.

Derfor er Per Sandbergs utspill oppsiktsvekkende alternativt og klargjørende, akkurat som partiets klimastandpunkt. Det etterlater liten tvil om hvor langt til høyre partiet står og viser hvorfor Høyres Jan Tore Sanner i debatt med Sandberg for noen dager siden sa; jo da, vi kan samarbeide med Frp, vi, så lenge vi får styre den økonomiske politikken. Frp’s økonomiske politikk bryter ikke bare med den norske modellen, men Sandberg viser med sitt utspill at den også er ekstrem i internasjonal sammenheng. Derfor vil den heller ikke la seg gjennomføre i en globalisert økonomi. Når både EU-landene og USA drøfter flere og bedre reguleringer nasjonalt og internasjonalt, må Norge tilpasse seg utfallet.

Men Sandberg er ikke alene i Frp om å legge skylda for finanskrisa på amerikanske myndigheter. Tidligere har både Carl I. Hagen og Jørund Rytman forfektet liknende synspunkter. De hevder at amerikanske banker har vært pålagt av myndighetene å gi lån til fattige boligområder gjennom den såkalte Community Reinvestment Act, og at disse lånene har utløst krisa. Denne teorien støttes av noen bloggere på høyresida, men blir avvist av alle profilerte politikere og økonomer. Tvert imot hevdes det at disse lånene er sikrere enn andre.

Men hvor tar Frp denne teorien fra? I Arbeiderpartiets stortingsgruppe drev man i går intenst detektivarbeid for å finne Frp’s sannhetsvitne, og Alf E. Jakobsen, talsperson for finansmarkedene, tror han endelig klarte å knekke koden. Den eneste kjente politikeren som deler Frp’s syn er Jørund Rytmans tidligere favorittkandidat i presidentvalget, den uavhengige ekstremisten Ron Paul, som vil legge ned sentralbanken og gå tilbake til gullstandarden. Han vil ikke bare ha USA ut av krigen i Irak, men også ut av internasjonale organisasjoner som NATO, FN og WTO.

Mange ristet i går på hodet av utspillet, akkurat slik Frp liker. Samfunnsøkonomen Jens Stoltenberg var så dypt rystet i sin ansvarlighet at han knapt visste hva han skulle si, og det skremmer vel ikke bort velgere at finansminister Kristin Halvorsen ler seg fillete når hun omtaler Frp’s syn på finanskrisen. Men det er neppe tilfeldig at Frp igjen spiller på liberalistiske ideer. Det er lokkemat for tradisjonelle Høyre-velgere som vil ut av den ansvarlige storkoalisjonen i norsk politikk.

De to høyrepartiene har bare de siste dagene nærmest overbydd hverandre for å vise hvem som eier skattekortet. Sanner lover at «den urettferdige arveavgiften» skal bort. Sandberg lover at Frp vil avvikle formuesskatten raskere enn tidligere varslet, vil halvere bilavgiften og at partiet også vil se på arveavgiften hvis det er rom for ytterligere skattelette. Det er bare å vente på nye budrunder på høyresiden.

Hvis ikke Frp vil nedlegge sentralbanken først.