Mer makt etter 22. juli

Ungdomspartiene er større, synligere og blir tatt mer på alvor etter fjorårets terrorangrep.

MEKTIGERE: Unge Høyre-leder Paul Joakim Sandøy, Leder i Sosialistisk Ungdom, Andreas Halse, Rød Ungdom-leder Seher Aydar og Himanshu Gulati, leder i Fremskrittspartiets Ungdom opplever alle at ungdomspartiene har fått mer makt etter i fjor sommer. Foto: Sondre Steen Holvik / Dagbladet
MEKTIGERE: Unge Høyre-leder Paul Joakim Sandøy, Leder i Sosialistisk Ungdom, Andreas Halse, Rød Ungdom-leder Seher Aydar og Himanshu Gulati, leder i Fremskrittspartiets Ungdom opplever alle at ungdomspartiene har fått mer makt etter i fjor sommer. Foto: Sondre Steen Holvik / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Terroren 22.juli skulle møtes med mer åpenhet og mer demokrati. Siden har samtlige ungdomspartier økt sine medlemstall.

- Jeg har møtt mange av våre nye medlemmer, og de er opptatt av alt annet en 22. juli. De er opptatt av å få gjennomslag for politikken sin, og det får AUF, sier AUF-leder Eskil Pedersen.

Kari Anne Moe har lagd filmen «Til Ungdommen» om fire politisk engasjerte ungdommer. Mens produksjonen pågikk skjedde Utøya-massakren. - Men opp i all grusomheten fikk vi oppmerksomhet rundt et viktig miljø. Jeg har fått mange internasjonale reaksjoner på at vi har så sterke ungdomspartier i Norge, og de vil vokse, sier Moe.Moe har selv bakgrunn som leder for Sosialistisk Ungdom. Nåværende SU-leder Andreas Halse har merket veksten.- Flere oppsøker oss, mens det tidligere var vi som oppsøkte ungdommen, sier Halse.

Liv og død Politisk analytiker Sigurd Grytten mener ungdomspolitikken er mektiggjort etter 22. juli, men at endringen har vært mer gjennomgripende i AUF.- Denne generasjonen med AUFere har opplevd at politikk kan handle om liv og død, sier Grytten.- Derfor vil flere ungdomspolitikere vil legge mer tid og ressurser i politikken, med det får de innflytelse og makt. Alle partiene opplevde en medlemsflom, og vil få økt innflytelse i moderpartiene. Den virkelige testen ligger i om de vil utfordre moderpartiene, slik AUF har gjort med Arbeiderpartiets innvandringspolitikk, sier Grytten.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer