Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mer Miller i London

Den 84 år gamle Arthur Miller var til stede på Nasjonalteatret i London tirsdag og applauderte voldsomt etter å ha sett sitt første stykke «All My Sons» med Julie Walters som mora og Ben Daniels som sønnen. Dagen etter var han på premieren for «Mr. Peters' Connections» som er hans nyeste stykke og som spilles på Almeida-teatret.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

To Miller-stykker på en gang, og samtidig en ny bok, gjør at det er grunn til å konsentrere seg om den amerikanske teatergiganten i denne spalten.

  • Stykket «All My Sons» er best. Det kom ut i 1947 og minner om Nordahl Griegs «Vår ære og vår makt» fordi det handler om amerikanske krigsprofittører. Faren tar snarveier og lager så dårlige flymotorer at flyene faller ned. Han vet om manglene, men sier ikke fra. Han vil bare tjene penger, og resultatet er at eldstesønnen omkommer i et slikt fly.

I sentrum av stykket står det moralske spørsmålet om ansvaret for det man gjør. Miller har selv sagt at han var sterkt påvirket av Ibsen som i mange skuespill tok opp menneskets ansvar for sine handlinger.

  • Julie Walters fikk strålende kritikk. «Hun er bemerkelsesverdig...når hennes fantasier trues, er hun sta og ondskapsfull, og når de ødelegges, skriker hun som et dyr,» skrev The Independent.

Det er få forestillinger som er så engasjerende som denne, skuespillerne gråter og svetter - det samme gjør vi som tilskuere. Applausen ville ikke ta slutt.

  • Arthur Millers nyeste stykke «Mr. Peters' Connections» er et mer symbolsk stykke. Herr Peters drømmer og møter sine venner og elskere i drømme. Han minnes blant annet drømmekvinnen, en blondine som var hans elskerinne og døde for tidlig. Hun opptrer utfordrende og likner Millers andre kone Marilyn Monroe.

Stykket kan ses som et angrep på Amerika «der ingenting huskes mer enn 20 sekunder» og der ubarmhjertigheten er så utbredt.

  • Samtidig gir forlaget Methuen ut noen av Millers essay i «The Crucible in History». Her skriver han om sitt mesterverk «The Crucible» (Smeltedigelen) som handler om heksebrenning i Salem i 1692, men som i virkeligheten var et angrep på senator Joseph McCarthy og hans hysteriske kommunistjakt i USA på midten av 1950-tallet.

I boka viser Miller hva som skjer når totalitære mennesker får kontroll over rettsvesenet og terroriserer alle som våger å ha andre meninger.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media