Mer mur

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nok en mur synes å være på vei opp i Israel. Ifølge nyhetsbyrået Ap ønsker Israel nå å bygge verdens mest ugjennomtrengelige mur rundt Gaza. Det er ikke hvilken som helst barriere som planlegges: en sju meter høy betongmur, elektriske gjerder, piggtråd, elektriske sensorer og hundrevis av video- og nattkamera er underveis. Men det stopper ikke her. En rekke utkikkstårn skal også opp. I disse utkikkstårnene skal det monteres fjernstyrte maskingevær, ifølge militærkilder.

Gaza er et av verdens mest befolkede områder. Rundt 1,3 millioner palestinere er presset sammen på den lille stripen. Der har de vært innesperret siden midten av 90-tallet, da Gaza ble gjerdet inn for første gang. Siden da har Gaza blitt omtalt som et «fengsel». Settes murplanene rundt Gaza ut i livet, vil det knøttlille området føles mer som en gedigen konsentrasjonsleir. Bak muren vil det vokse opp en hel generasjon mennesker, hvis eneste kontakt med omverdenen er via Internett og satellitt-TV. I en slik hverdag vokser ikke håpet. Bare enda mer sinne, fornedrelse, hat og fortvilelse vil få grobunn i Gaza.

Mens verdens øyne følger med på Israels tilbaketrekning fra Gaza, fortsetter Israel byggingen av den svært omdiskuterte muren på den okkuperte Vestbredden. Den internasjonale domstolen i Haag slo for et års tid siden fast at Israel bryter internasjonal rett ved å reise den omstridte muren. Men Israel bygger ufortrødent videre. Dette skaper heller ikke gode naboer. Også det forårsaker bare enda mer sinne, hat, desperasjon og fortvilelse.

Murene på Vestbredden og i Gaza skaper ikke sikkerhet for noen. I stedet vokser det opp en fengselsbefolkning på over fire millioner mennesker. Konsekvensene er uoverskuelige. Den som er sperret inne uten håp, blir desperat. Historien viser at sikkerhet aldri kommer ved tvang, ydmykelse og undertrykking. Murer bidrar ikke til fred og forsoning mellom folk. Både Berlinmuren og apartheidregimet i Sør-Afrika er klare eksempler på det.