Danmark:

«Mer mutert omikron» sprer seg

Danske folkehelsemyndigheter klør seg i hodet over at en undervariant av omikronvarianten nå haler langsomt inn på omikronvarianten.

FØLGER MED: Omikron-undergruppen BA2 har økt voldsomt i blant annet Danmark, sier seksjonsleder for influensa og annen luftsmitte ved FHI, Karoline Bragstad. Nå følger de godt med på varianten, for å finne ut om den er mer smittsom enn Omikron ellers. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
LES ALT OM CORONA

For halvannen måned siden ble det første omikrontilfellet påvist i Danmark. Siden er varianten, som også omtales som BA1, blitt den dominerende i landet.

Men allerede nå er en undervariant av omikronvarianten, BA2, i vekst i Danmark, noe som skaper hodebry.

- Danmark er det landet i verden med flest omikrontilfeller, og vi ser med interesse på at antallet BA2-undervarianter stiger, nærmest på bekostning av BA1, sier overlege og professor Anders Fomsgaard ved Statens Serum Institut (SSI).

LETTELSER: Helseminister Ingvild Kjerkol sier til Dagbladet at det kommer til å bli presentert lettelser i coronatiltakene på torsdagens pressekonferanse 13. januar. Video: Linn-Christin Marthinussen / Dagbladet Vis mer

Ikke grunn til bekymring

I uke 50 utgjorde BA2 knapt 2 prosent av alle smittetilfeller i landet. I uke 1 sto undervarianten for 28 prosent. Samtidig har andelen tilfeller av BA1 falt fra 72 til 68 prosent, der de siste 4 prosentene knyttes til flere tilfeller med deltavarianten.

Fomsgaard understreker at det ikke er grunn til bekymring, siden man ikke kan se noen vesentlige forskjeller mellom BA1 og BA2. Men årsaken til at BA2 vinner terreng, er noe forskerne ennå ikke kan forklare, sier han.

SSI er nå i gang med å utarbeide en risikovurdering av BA2. Han viser til at denne undervarianten også er påvist i Norge og Sverige, og at SSI har varslet Verdens helseorganisasjon (WHO) om utviklingen.

KRITISK: Generaldirektør i FHI, Camilla Stoltenberg, om coronapass 13. januar 2022 Video: Vegard Krüger. Reporter: Frode Andresen. Vis mer

Påvist i Norge

Undergruppen omtales også som «en enda mer mutert utgave av omikron» i FHIs nyeste ukerapport.

- Omikron deles nå inn i noen undergrupper. Den ene undergruppen, som man kaller BA.2., har hittil vært lite forekommende i verden. Men nå, etter nyttår, har den økt ganske voldsomt, blant annet i Danmark og deler av Sverige, sa Karoline Bragstad - seniorforsker og seksjonsleder ved Seksjon for influensa og annen luftsmitte i FHI - til Dagbladet.

Bragstad opplyste til Dagbladet at FHI ikke var direkte bekymret for undergruppen - men at de følger godt med.

- Vi lurer på om den kanskje kan ha et enda større smittefortrinn enn omikron ellers. Så der følger vi godt med nå, for å se hvordan dette utarter, sa hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer