Donald Trump:

- Mer ødeleggende enn man tenker

Splittelse, høy temperatur og stadig steilere fronter har preget de siste fire åra med Donald Trump ved roret.

LAVE FORVENTNINGER: USA-ekspert Hilde Restad sier hun forventer det verste av den aller siste tiden av Donald Trumps presidentperiode. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Etter at Joe Biden tas i ed som USAs 46. president den 20. januar, vil han trolig forsøke å reverse de siste fire åra, mener førsteamanuensis Hilde Restad ved Bjørknes Høyskole.

Likevel kan problemene stå i kø for USAs neste president.

- Uansett om Biden sier og gjør alt som beroliger europeiske samarbeidspartnere, så har det egentlig ingenting å si. Vi er over i en ny era som er mer ustabil og usikker fordi det ikke er noe mer konsensus i USA, sier hun i Dagbladets podkast «Rett På».

Og med mindre de oppnår en tverrpolitisk konsensus om hvem USA skal være i verden, er vi inne i en «total ustabil era», mener Restad.

Blitt mer radikalisert

Splittelse, høy temperatur og stadig steilere fronter har preget de siste fire åra med Donald Trump ved roret. En situasjon som også eskalerte under valget.

Restad er ikke i tvil om at Det republikanske parti har blitt mer radikalisert.

- Det tverrpolitiske konsensus som eksisterte i USA i perioden fram mot Trump, er borte. Det er helt usikkert hva Det republikanske parti egentlig mener når det kommer til USA sin rolle i internasjonal politikk og sikkerhetssamarbeid, sier hun.

Går ikke an å gjenskape

Trump har hele tida vært tydelig på at han vil sette USAs interesser først. Det at han avviste verdigrunnlaget og identitetsgrunnlaget som har ligget til grunn for det transatlantiske samarbeidet, var spesielt ødeleggende, mener Restad.

- Han var på en måte mer ødeleggende enn man kanskje tenker seg ved første runde. Og hvis dette skjer igjen, bare med en annen amerikansk president om fire år, så går det ikke an å gjenskape det som var, sier Restad.

Biden har allerede varslet at han ønsker å reparere forholdet til USAs allierte og bygge opp igjen de internasjonale avtalene som Trump har truet med å ta USA ut av.

Kvalifiserte folk

DET SISTE FRA USA: Vegard Kvaale og Jesper Nordahl Finsveen er på plass i USA, og de gir deg siste nytt fra hovedstaden. Video: NTB / The New Yorker / Dagbladet. Vis mer

Restad omtaler Joe Bidens mannskap som et klassisk demokratisk «all-star team», og peker på at flere tidligere har jobbet i Obamas administrasjon.

- Det er masse folk fra Obama-administrasjonen som tross alt bare har vært ute i fire år og som har masse erfaring fra ganske nylig av. De kan plukke opp tråden og plukke opp sine bekjentskaper, sier Restad.

Hun legger til:

- I motsetning til Donald Trump er det ikke noe spørsmål om at de har den erfaringen og kunnskapen som trengs. De er åpenbart kvalifiserte folk. Det man må være bekymret over er hva som skjer om fire år, sier Restad.

Hun er imidlertid ikke i tvil om at de to neste åra vil være høyst avgjørende for Biden.

- Han har jo ikke fire år - han har egentlig bare to år, fordi det kan godt være at de taper ett eller to kamre i mellomvalget om to år.

Et flertall i begge kamre har nemlig avgjørende betydning for Joe Biden når han skal prøve å gjennomføre den politiske kursendringen han har lovet sine velgere.

Alle lover, lovendringer og budsjetter må godkjennes både av Representantenes hus og Senatet for å tre i kraft.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer