- Mer offentlig sektor

Slik skal statsråd Victor D. Norman sørge for at du får hjelpen du trenger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

- Offentlig sektor bør ha ansvar for minst like mange tjenester som i dag, mener Høyres moderniseringsminister Victor D. Norman.

Han sier at nedbygging av skillet mellom private og offentlige ansatte må til for å få en vellykket modernisering av stats- og kommunesektoren.

- Det er et mål i seg selv å rive veggen mellom å være ansatt i det private og det offentlige. Denne grensen er blitt mindre tydelig etter hvert som offentlige etater fristilles. Det må bli mye mer naturlig å skifte jobb mellom det private og det offentlige området, sier Norman i et nyttårsintervju med NTB.

Økonomiprofessoren fra Norges Handelshøyskole ble av Fremskrittspartiet hilst som Bondevik-regjeringens mest spennende og spenstige statsråd da han tok flyet over Langfjella for å bli arbeids- og administrasjonsminister.

Men Norman har verken innfridd frykt eller forhåpninger om at det skulle komme en hardkokt markedsliberalist og rasere offent lig sektor med omfattende privatisering og brutale oppgjør med gjenstridige fagforeninger.

Her sitter han mild og myk ved middagsbordet (hans kone i Bergen frykter han skal få for lite mat i hovedstaden) og sier at ingen modernisering er mulig uten de ansattes medvirkning, og at målet ikke er å fjerne ansatte.

- Det er ikke modernisering å sparke folk ut av arbeidslivet. Det er sløsing, sier han.

- Tusenvis av tidligere Telenor-ansatte går på statlig ventelønn, og vi kan få en god del fra Posten i samme kategori. Det er skjedd mye positivt i Telenor, men det er en fallitterklæring at vi ikke fikk omplassert overtallige til uløste oppgaver i en situasjon hvor vi mangler arbeidskraft. Da ser vi en halvt mislykket modernisering.

Høyre-mannen og markedsøkonomen er ikke uten videre med på klagene fra NHO og andre over at vi i Norge har en oppblåst offentlig sektor.

- Jeg syns det er vanskelig å si dette generelt. De som mener offentlig sektor er for stor, sier samtidig det er en skandale når mor ikke får plass på eldreinstitusjon eller barna ikke får plass i barnehage. Jeg er overbevist om at vi ikke bruker mer ressurser på helse, omsorg og utdannelse enn det norske folk vil ha, og over tid vil det bli krav om enda mer.

- Bør alt dette etter din mening forbli offentlige oppgaver?

- Det er neppe særlig uenighet om at det offentlige skal ha hovedansvaret for at det finnes gode tilbud på disse områdene, og at det offentlige skal finansiere mye av det. Men det betyr ikke nødvendigvis at alle som jobber med dette skal være offentlig ansatte.

Mye av moderniseringsarbeidet dreier seg om å lage rammevilkår som gjør det lettere å bevege seg mellom statlig, fristilt og privat sektor, eller tilbake igjen, sier Norman.

- Bare pensjonssystemet gjør at ingen fornuftig statsansatt over 40 år tør å bytte jobb. Det blir helt sentralt å lage overgangssystemer for pensjonene. Det må utvikles en helhetlig statlig personalpolitikk som gjør det mulig å omplassere folk som blir ledige, og som gjør det lette re for ansatte å flytte på seg.

- Du har rykte som en ualminnelig utålmodig person. Hvordan kan det kombineres med å være ansvarlig for modernisering og omstilling i offentlig sektor?

- Jeg mener å ha en engels tålmodighet, selv om omgivelsene ikke alltid er enige. I store prosesser som moderniseringen er jeg tålmodig, selv om jeg også mener det går for smått. Det har vært snakket om dette i mange år, men lite er skjedd. Tiden er overmoden, både fra brukernes og de ansattes synsvinkel.

- Hvorfor er det gått så smått?

- Jeg tror det skyldes mangel på tålmodighet underveis. I ønsket om raske, målbare resultater har man for mye tydd til enkle grep og symbolhandlinger, og ikke gått grunnleggende nok til verks. Et eksempel kan være farsotten med virksomhetsplaner for noen år siden, som nå støver ned i arkivene.

- Er problemet at ansatte i offentlig sektor ikke jobber hardt nok?

- Nei, men de fleste etater kan jobbe riktigere. Det jobbes trutt og tappert. Dagene går som de pleier. Vi stempler inn og stempler ut. Men det er for lite veiledning og tilbakemelding om tiden brukes riktig. Det er sagt at Mozart fikk skrevet så mye musikk fordi han aldri var på møte. Mye tid brukes til å oppfylle krav som er stilt til rapportering og planlegging, og for lite til å gjøre den brukerrettede jobben.

- Vi får ikke til noen endringer dersom de ansatte ikke vil. De ansatte i offentlig sektor er de eneste som virkelig kan forbedre offentlig sektor. Jeg tror at organisasjonene vil innse at dette for meg ikke er en floskel.

Norman mener at de som gjør en bedre jobb, fortjener belønning for det selv om det betyr større forskjeller.

- Det trengs klarere kriterier for lønnsforskjeller, sier Norman, som ikke har sans for trynetillegg.

Han mener konkurranse prinsipielt er sunt for å skjerpe sansene, selv om det ikke nødvendigvis fører til privatisering eller konkurranseutsetting. 24. januar skal han holde redegjørelse for Stortinget om framdriften av moderniseringen, men som en lærenem polit iker advarer han mot å vente for raske resultater.

- De synlige resultatene kommer ikke i 2002, men i årene deretter.

(NTB-Alf Skjeseth)

FERSKING OG VETERAN: Statsminister Kjell Magne Bondevik og arbeids- og administrasjonsminister Victor D. Norman sitter i Stortingssalen under en spontan spørretime rett før jul.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer