- Mer oljeboring gir bedre oljevernberedskap

Fiskeriminister Helga Pedersen mener StatoilHydro-sjef Helge Lund har rett.

STØTTER STATOILHYDRO-SJEFEN: Helga Pedersen er enig med StatoilHydro-sjef Helge Lund. Her på befaring i Langesund tidligere denne uka. Foto: SCANPIX.
STØTTER STATOILHYDRO-SJEFEN: Helga Pedersen er enig med StatoilHydro-sjef Helge Lund. Her på befaring i Langesund tidligere denne uka. Foto: SCANPIX. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

LOFOTEN/OSLO (Dagbladet.no): StatoilHydro-sjef Helge Lund provoserte i går miljøbevegelsen ved å si til til NRK at mer oljeboring gir bedre oljevernberedskap.

Fiskeri- og kystminister Helga Pedersen sier til Dagbladet at hun er enig med Lund.

- Han har rett. Der man øker risikoen, må man styrke beredskapen. Som for eksempel på Mongstad og i Hammerfest. Oljevernberedskapen må dimensjoneres etter aktiviteten, sier Pedersen til Dagbladet.

Får motstand
Det får Lars Haltbrekken i Naturvernforbundet og Frederic Hauge i Bellona til å se rødt.

- Jeg ser at Helge Lund, statsministeren og Helga Pedersen desperat prøver å trekke opp et kunstig skille mellom oljeproduksjon og oljetrafikk, men det er ikke tvil om at dersom man skal produsere olje, må den også transporteres ut til markedet med skip. Det øker faren for ulykker, det må enhver se, sier Lars Haltbrekken.

Ved en full utbygging i Lofoten og Vesterålen vil 200 supertankere gå inn og ut av området årlig. Frederic Hauge påpeker at det kan skje rørledningsuhell nær land, og at hvis det bygges raffineringsanlegg, blir det også transport av tungolje.

- Liten troverdighet
- Det er helt hinsides av fiskeriministeren å gå ut på denne måten. Dette må jo bety at hun innser at hun ikke gjør nok for å få en tilfredsstillende oljevernberedskap i dag. Helga Pedersen har etter hvert veldig liten troverdighet når det gjelder oljespørsmålet i nord, sier Frederic Hauge.

SUPERTANKER: Slike supertankere passerer det mange av langs kysten allerede. Dersom oljen fra Lofoten og Vesterålen ilandføres, er sjansen stor for at skipene går inn til land for å hente den med seg til markedene. En supertanker kan ta opp til 300 000 tonn råolje. Foto: Ap
SUPERTANKER: Slike supertankere passerer det mange av langs kysten allerede. Dersom oljen fra Lofoten og Vesterålen ilandføres, er sjansen stor for at skipene går inn til land for å hente den med seg til markedene. En supertanker kan ta opp til 300 000 tonn råolje. Foto: Ap Vis mer

Helga Pedersen vil ikke si at det skal bores etter olje utenfor Lofoten og Vesterålen.

- Når det gjelder de sårbare områdene i Lofoten og Vesterålen, er poenget med den kunnskapsinnhentingen som nå pågår at vi skal vurdere alle aspekter, sier hun.

Leder av AUF, Martin Henriksen, minner Helga Pedersen på at oljevernberedskap må prioriteres hele veien, ikke bare ved plattformene.

- Holdes gisler
Folkeaksjonen Oljefritt Lofoten og Vesterålen opplever at Ap-nestlederen kaster regionene i fanget på oljenæringen.

- Med slike utspille gjør hun oss til gisler for oljenæringen. Beredskapen langs kysten i dag er alt for dårlig må økes uansett. Skal det være slik at vi må si ja til oljeutvinning for å få økt oljevernberedskap, undrer leder Gaute Wahl.

Han mener oljeulykken i Langesund viser hvor svak beredskapen er .

- Det tok et døgn å få lagt ut lenser i et av Norges best sikrede områder. Hvor lang tid vil det ta utenfor fuglefjellene på Røst, ytterst i havgapet, sier Wahl til Dagbladet.

REAGERER: Bellona-leder Frederic Hauge. Foto: Jo Straube
REAGERER: Bellona-leder Frederic Hauge. Foto: Jo Straube Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer