Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Senterpartiet om regjeringen

- Mer opptatt av rovdyr enn av sau

- Det er ingen tvil om at regjeringen bryter rovdyrforliket på flere punkter, sier Sandra Borch (Sp) etter Riksrevisjonens rapport.

FRYKTER BLODIG BJØRNESOMMER: - Mange bønder og reineiere frykter en ny sommer med angrep fra bjørn, jern og ørn, sier Sp's energi- og miljøpolitiske talsperson Sandra Borch. Hun sier det haster med å få på plass tiltak for å ta ut skadedyr raskt. Foto: Vidar Ruud/ANB
FRYKTER BLODIG BJØRNESOMMER: - Mange bønder og reineiere frykter en ny sommer med angrep fra bjørn, jern og ørn, sier Sp's energi- og miljøpolitiske talsperson Sandra Borch. Hun sier det haster med å få på plass tiltak for å ta ut skadedyr raskt. Foto: Vidar Ruud/ANB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Riksrevisjonen har vurdert om regjeringen har fulgt opp rovviltforliket om en balanse mellom rovdyr og beitedyr, og kommer med flere kritiske merknader.

Ifølge Sp's Sandra Borch viser Riksrevisjonen at regjeringen har brutt rovviltforliket på flere punkter.

- Bekrefter Sp's kritikk

- Det er i tråd med hva Sp har påpekt hele tiden. Regjeringen bryter med målet om balanse mellom beitedyr og rovdyr.

- I beiteprioriterte områder der det er konflikt mellom rovdyr og beitedyr, favoriserer regjeringen rovdyr. Vi har sett det over hele landet. Bjørneangrepet i fjor sommer i Meråker var i beiteprioritert området. Det samme skjedde i Bardu i Troms.

- Regjeringen setter rovdyr foran sau og rein. Der Stortinget har sagt at man skal prioritere beitedyr, går rovdyr foran. Mattilsynet kom for en måned siden med en rapport som konkluderte med det samme, sier Borch til Dagbladet.

Mattilsynet konkluderer med at det er stor risiko for tap av beitedyr til rovdyr i en rekke fylker og kommuner for beitesesongen 2019, og at dette i all hovedsak er i beiteprioriterte områder.

Frykter blodig bjørnesommer

Borch sier regjeringen har gjort for lite for få fram effektive metoder for å ta ut dyr som skader beitedyr.

- Man må for eksempel har ekstra søknad for å bruke hund og helikopter i søk på bjørn som har gjort stor skade eller som er sett i et område med beitedyr. Det er ingen tvil om at rovdyrforliket er brutt, og at rovdyr favoriseres foran beitedyr. Det går ut over næringsgrunnlaget for mange bønder.

- Jeg har besøkt en del av de områdene som ble preget av bjørneangrep i fjor. Det er nå, særlig før det blir modne bær, at bjørnen går til angrep. Folk kvier seg til å sende dyr ut på beite, de frykter samme blodige bjørnesommer som i fjor. Derfor har vi fremmet forslag om at alle ressurser settes inn for å ta ut skadedyr, sier Borch.

Trenerer ørnejakt

Hun etterlyser også et prøveprosjekt med jakt på ørn i Troms og på Fosen som ble vedtatt i 2016.

- Både i lulesamsisk og i sørsamisk område er situasjonen kritisk. Det er særlig ørn som tar rein i kalvingsperioden. Reinerne vet ikke om de klarer å beholde bestanden. Prosjektet er ikke gjennomført, og blir nå etterlyst av ordførere og av fylkesmannen i Troms og Finnmark, sier Borch.

Rovdyrkrangel i Stortinget

Torsdag behandler Stortinget et forslag fra Sp om en mer effektiv rovdyrforvaltning. Sp viser til rapporten fra Mattilsynet som kom i vår, og sier systemet rundt skadefelling «går treigt og er lite effektivt».

Sp viser til at rovviltforliket legger til rette for at uttak av rovdyr i prioriterte beiteområder skal skje raskt og effektivt. Likevel skjer størstedelen av tapet i beiteprioriterte områder.

Stående fellingstillatelse på rovdyr

Senterpartiet ber regjeringen

* utvide uttaket av jerv i reinbeiteområdene før kalving dersom kvotene på jerv i regionen ikke er tatt ut under den ordinære lisensjakten.

* etablere en stående fellingstillatelse på jerv i beiteprioriterte områder.

* innføre stående fellingstillatelse for ulv som går inn i beiteprioriterte områder og i områder med samisk tamreindrift.

* endre rovviltforskriften slik at den i situasjoner der det er dokumentert et større skadeomfang over flere år i samme område, gir en generell åpning i hele landet for at det tillates felling av kongeørn forut for skade og uten at det foreligger en akutt skadesituasjon, så fremt det foreligger fare for større skade. Slike tillatelser skal kunne knyttes til et bestemt område og tidspunkt uten krav til identifisering av skadegjørende individ.

* ta initiativ til å endre reglene for skadefelling av stort rovvilt, slik at fellingslagene kan ta i bruk de samme metodene som brukes av Statens naturoppsyn.

* legge fram forslag om en stående fellingstillatelse i beitesesongen for rovdyr innenfor rovdyrsikre beitegjerder og på innmarksbeite.

Hund og helikopter mot bjørn og jerv

* innføre en stående fellingstillatelse for gaupe i beiteprioriterte områder.

* innføre en stående fellingstillatelse for skadefelling av bjørn i beiteprioriterte områder.

* ved skadefelling av bjørn og jerv skal tillatelse om å bruke tiltak som helikopter, drone, løs, på drevet halsende hund og tilsvarende behandles uten opphold.

Høyre: - Sp sent ute

Stefan Heggelund fra Høyre mener Senterpartiet er seint ute.

GJØRES MYE: Høyres Stefan Heggelund mener Sp er sent ute med kritikken, og sier mange av tiltakene Sp etterlyser, allerede er satt i gang. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
GJØRES MYE: Høyres Stefan Heggelund mener Sp er sent ute med kritikken, og sier mange av tiltakene Sp etterlyser, allerede er satt i gang. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer

- Hvis de hadde gjort noe annet enn å foreslå ting på autopilot, hadde de kanskje lagt merke til det selv.

- Anbefalingene fra Riksrevisjonen er viktige i det kontinuerlige arbeidet om å gjøre forvaltningen bedre.

- Én av tingene vi må få til, er en enda mer tydelig soneforvaltning. Og regjeringen har sendt flere forslag ut på høring, blant annet ny regioninndeling, felles bestandsmål, samarbeid om arealdifferensiering på tvers av regiongrenser, og at både miljø- og landbruksdirektoratet skal gi faglig uttalelse til forvaltningsplanene før de vedtas. Med disse forslagene får rovviltnemdene større handlingsrom og ansvar for å se den regionale forvaltningen i sammenheng med andre regioner.

- Vi har lav terskel for å tillate felling av rovdyr i prioriterte beiteområder, og vi stiller krav til rask behandling av søknader. Samtidig mener også vi det er viktig å effektivisere gjennomføring av skadefelling. Derfor har vi gjort tiltak på dette området, blant annet nye virkemidler som bruk av løs, på drevet halsende hunder på ulv, godtgjørelse til kommunale fellingslag og profesjonalisering av kommunale fellingslag, skriver Heggelund i en epost.

- Vil styre bedre

I en kommentar til Riksrevisjonens rapport sier klima- og miljøminister Ola Elvestuen i en epost:

- Riksrevisjonen har gjennomgått et omfattende grunnlagsmateriale og gjort en grundig analyse av rovviltforvaltningen. Rapporten peker på mye av uenigheten innen rovdyrforvaltningen.

- Jeg vil følge opp de merknadene og anbefalingene som kommer fra Riksrevisjonen, inkludert behovet for en klar styring, sier Elvestuen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!