Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mer penger til operasjoner i utlandet og skadde veteraner

Regjeringen holder forsvarsløftene og øker budsjettet.

FREMDELES VIKTIGST: Utenlandsoperasjonen i Afghanistan vil fremdeles være den viktigste, og det planlegges ingen reduksjoner, viser budsjettet. Arkivfoto:  Rune Thomas Ege, Forsvaret / SCANPIX
FREMDELES VIKTIGST: Utenlandsoperasjonen i Afghanistan vil fremdeles være den viktigste, og det planlegges ingen reduksjoner, viser budsjettet. Arkivfoto: Rune Thomas Ege, Forsvaret / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Regjeringen fortsetter styrkingen av forsvarsbudsjettet og bevilger 220 millioner kroner ekstra til utenlandsoperasjoner og 50 millioner ekstra til særskilt kompensasjonsordning for forsvarspersonell som har pådratt seg psykiske belastningsskader etter operasjoner i utlandet.

100 millioner av økningen er en del av pakken på 800 millioner kroner regjeringen fra før av har lovet i Forsvarets langtidsplan. Dermed er allerede 500 millioner av disse 800 millionene oppfylt med årets budsjett.

- Tilfreds, men stramt

- Jeg er tilfreds med at regjeringen følger opp intensjonene i langtidsplanen, og at det synligjøres ved en reel økning i budsjettet, sier forsvarssjef Harald Sunde i en uttalelse.

Men han understreker at det likevel oppfattes som et stramt budsjett.

Totalt er realveksten i budsjettet på 395 millioner kroner. I alt er det budsjettert 34,9 milliarder til Forsvaret, og en inntektsramme på 1,2 milliarder kroner.

Mer til utenlands- operasjoner
Økningen for utenlandsstyrkene er i hovedsak tiltenkt brukt på bidraget i Afghanistan, der regjeringen ønsker å trappe opp oppbygging, trening og mentorering av afghanske sikkerhetsstyrker gjennom såkalte OMLT-lag. Regjeringen viderefører også den norske helikoptervingen som er blitt en svært viktig ressurs for sanitetsberedskapen for hele Faryab-provinsen.

Det norske feltsykehuset i Tsjad samt et brønnboringslag blir i allefall værende frem til mai 2010, mens fregatten som driver piratjakt i Adenbukta utenfor Somalia skal avvikles tidlig i 2010.

Øker i nord
Regjeringens økte fokus i nordområdene kommer klart frem også i forsvarsbudsjettet.

I 2010 er det satt av 300 millioner kroner til nytt ledelsesbygg, flerbrukshall på Skjold og Setermoen og befalsforlegning på Setermoen. Dette beløpet skal også dekke arbeidet med å knytte sammen skytefeltene Mauken og Blåtind. Forsvarets satsning på å gjøre sin del av regjeringens satsning på nordområdene videreføres gjennom militær tilstedeværelse i nord, ifølge budsjettforslaget.

Krevende for hæren
Forsvarssjef Sunde påpeker at budsjettet vil tillate omtrent det samme aktivitetsnivået i Forsvaret som i året som gikk, men at det vil bli krevende spesielt for Hæren å opprettholde styrkeproduksjonen til internasjonale operasjoner, og prioritere midler til materiell og øvning.

— Det er positivt at budsjettet legger opp til økt trening i Heimevernet, sier Sunde i en pressemelding.

Innsatsstyrkene skal i 2010 trenes tilnærmet fullt ut. I tillegg skal over 20 prosent av forsterknings- og oppfølgingsstyrkene trenes, Dette er i tråd med langtidsplanen med årlig trening av halve forsterknings- og oppfølgingsstyrken fra 2012, melder forsvarssjefen.

• Hele forsvarsbudsjettet finner du her!
• Forsvarsdepartementets reaksjoner finner du her!
• Forsvarssjefens offisielle kommentar finnes her!

STATSBUDSJETTET 2010: Her hentes og brukes de store pengene i Statsbudsjettet regjeringen la fram i dag. Grafikk: Kjell Erik Berg/Dagbladet
STATSBUDSJETTET 2010: Her hentes og brukes de store pengene i Statsbudsjettet regjeringen la fram i dag. Grafikk: Kjell Erik Berg/Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling