INTERNASJONALT: Statsminister Erna Solberg brukte mye tid på flyktningekrisa og til sikkerhetspolitiske spørsmål i sin landsmøtetale i dag. 
Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
INTERNASJONALT: Statsminister Erna Solberg brukte mye tid på flyktningekrisa og til sikkerhetspolitiske spørsmål i sin landsmøtetale i dag. Foto: Øistein Norum Monsen / DagbladetVis mer

Mer penger til Syria-flyktninger i revidert budsjett

Erna Solberg lover økt innsats i Syria og i nabolandene

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

GARDERMOEN (Dagbladet): Statsminister og Høyre-leder Erna Solberg lovet i sin landsmøtetale i dag økt innsats for å hjelpe flyktningene fra Syria og landene rundt Middelhavet.

Hjelpe i nabolaget - FN ber om penger til fire millioner flyktninger i nabolandene. Inne i Syria er nøden enda større. Der trenger 12 millioner mennesker nødhjelp. I en slik situasjon mener jeg vi har en forpliktelse til å øke innsatsen der den betyr mest for flest, sier statsministeren.

- Derfor vil regjeringen i revidert nasjonalbudsjett foreslå å ytterligere øke insatsen, i nabolandene og inne i Syria, sa Solberg.

Hun kommenterte ikke Aps og Venstres forslag om å ta imot 10 000 syriske flyktninger i Norge.

Tar stort ansvar Solberg sa at Norge allerede bidrar til stabilisering, utvikling og demokratisering i Europas nabolag.

- Norge tar et stort, og de siste to årene - økende ansvar - særlig i Syria og Irak.

- Vi tok ansvar for uttransporteringen av Syrias kjemiske våpen.

- Vi bistår i bekjempelsen av ISIL. Vår regjering har trappet opp innstasen i Syria og nabolandene. Beløpet vi har forpliktet oss til å bidra med, er større enn resten av Norden til sammen, sier statsministeren.

Dette har hun påpekt flere ganger etter at Ap's landsmøte forrige helg vedtok å ta imot 10 000 syriske kvoteflyktninger i løpet av de neste to åra.

Store behov Likevel er det ingen tvil om at behovene fortsatt er store, og at det internasjonale samfunnets respons er for liten, sa Solberg.

Hun gjentok at Norge har tilbudt et skip til EUs operasjon, og sa at Norge stiller så raskt som mulig.

- Middelhavet skal ikke være en kirkegård, sa Solberg

Hun takket også for innsatsen mange i skipsfarten gjør.

- Norge er en sjøfartsnasjon. I fjor reddet norske skip 5000 flyktninger i Middelhavet. Dette går til alle som jobber på sjøen, og jeg vil takke for innsatsen skipsfaren gjør, sa Solberg.

Russland i negativ retning I landsmøtetalen kom også statsministeren inn på forholdet til Russland.

- Det er trist å se at dette landet, som har gitt verden så mye, utvikler seg i negativ retning. I Russland er demokrati og ytringsfrihet under hardt press. Russland har brutt folkeretten, annektert en del av et annet land og destabiliserer Ukraina, sier statsministeren.

- Vi vet ikke hvilket Russland vi vil stå overfor i framtida, sier hun.

- Vi må være forberedt på endringer, både til det bedre og det verre.

Fokus på forsvar Solberg påpeker også viktigheten av NATO-samarbeidi disse urolige tidene.

- Dette er ikke tida for alenegang og eksperimenter i forsvars- og sikkerhetspolitikken, sier Solberg, og påpeker at regjeringen har økt forsvarsbudsjettene, noe de vil fortsette med.

- Norges frihet og selvstendighet er for viktig til at Høyre kan slå seg til ro med den forsvarsevnen vi har i dag.

Omstilling Statsministeren fokuserte også - ikke uventet - på behovet for omstilling i økonomien, og peker blant annet på regjeringens økninger i samferdelssektoren som viktig i denne sammenhengen.

PÅ TILHØRERBENKEN: Kommunalminister Jan Tore Sanner og helseminister Bent Høie var blant tilhørerne under Erna Solbergs landsmøtetale.
Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
PÅ TILHØRERBENKEN: Kommunalminister Jan Tore Sanner og helseminister Bent Høie var blant tilhørerne under Erna Solbergs landsmøtetale. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

Solberg mener den omstillingen Norge står ovenfor skiller seg fra tidligere erfaringer.

- Nå skal vi omstille oss til arbeidsplasser vi ikke helt vet hvor kommer, og som vi ikke helt vet om kan gi de samme inntektene.

- Vi ser hvordan det har gått i land som ikke har klart dette. Hvordan arbeidsledighet fratar ungdom framtidshåpet, sier hun.

Hun peker på tre begreper som hun mener må prege Norges næringsliv og arbeidsliv i framtida: Grønt, smart og nyskapende.

- Regjeringen starter nå et arbeid for å utarbeide en overordnet strategi for grønn konkurransekraft. Her må vi gjøre det største nybrottsarbeidet.

Flere tar videreutdanning Flere lærere enn noensinne har fått ja fra kommunene til å ta videreutdanning, opplyste Solberg.
- I år har vi godkjent neten 5700 søknader, noe som er 1000 flere enn i fjor. Ttil sammen kom det nesten 8600 søknader innen fristen i mars.

-Dette er svært gledelig, og det viser at kommunene satser på lærerne sine. Bare gjennom å satse på lærerne kan vi gi elevene bedre undervisning, sa Solberg.

Hun takket alle ordførere og kommunestyrere som har satset på lærerne og innvilget søknader.
Øker tilbudet
- Det holder ikke bare å opprette plassene. De må fylles også, sa Solberg.

I høst øker regjeringen tilbudet om videreutdanning med 1.500 plasser. Den økte satsingen er en viktig del av det såkalte lærerløftet, som regjeringen la fram i fjor.

Skolestrategien går blant annet ut på at lærere i grunnskolen skal ha relevant kompetanse når de underviser i fagene norsk, engelsk og matematikk. Lærerne får rett og plikt til videreutdanning, sa Solberg

OMSTILLING, SKOLE OG OMSORG: Var andre temaer statsminister Erna Solberg fokuserte på under sin tale til Høyres landsmøte.
Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
OMSTILLING, SKOLE OG OMSORG: Var andre temaer statsminister Erna Solberg fokuserte på under sin tale til Høyres landsmøte. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer