Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mer politi, færre asylsøkere

Justis- og asylfeltet får mer penger.

KLAPP PÅ SKULDEREN: Leder for Politiets Fellesforbund, Arne Johannessen (t.v.) er strålende fornøyd med at justisminister Knut Storberget gir politiet 1,3 milliarder kroner mer neste år. Foto: Jon-Michael Josefsen / Scanpix
KLAPP PÅ SKULDEREN: Leder for Politiets Fellesforbund, Arne Johannessen (t.v.) er strålende fornøyd med at justisminister Knut Storberget gir politiet 1,3 milliarder kroner mer neste år. Foto: Jon-Michael Josefsen / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Regjeringen vil ha en massiv satsing på politiet og de setter i verk en rekke tiltak for å begrense antallet asylsøkere.

Totalt styrker regjeringen justissektoren med 1,6 milliarder kroner, noe som er en økning på 8,1 prosent sammenlignet med årets statsbudsjett.

— Vi fører en aktiv og helhetlig justispolitikk og tar gjennom budsjettforslaget enda et skritt mot et tryggere og bedre velferdssamfunn, sier justisminister Knut Storberget (Ap).

Jublende politi
For første gang på svært lenge får justisministeren ros fra de ansatte i politiet. Leder i Politiets Fellesforbund, Arne Johannessen, var selv til stede hos statsråden og ga ham ros for et offensivt budsjett han mener er godt skikket til å ta politiet inn i framtiden.

— Jeg kan si at Knut Storberget leverer mer kriminalpolitikk enn noen andre justisministre jeg har samarbeidet med, og jeg har drevet med dette siden 1988 så det er noen, sier Johannessen til NTB.

— Jeg opplever at regjeringen ser at det å investere i kampen mot kriminalitet både har en individuell effekt og en samfunnsmessig effekt. Vi vet at kriminaliteten koster oss omtrent 100 milliarder kroner i året. Da er det god investering å få ned den kostnaden, utdyper han.

Politiet styrkes
Dette er de viktigste endringene:

• Politibudsjettet øker med 1,3 milliarder kroner. Antallet politistudenter skal økes til 720 og antallet politiårsverk økes med 106 sammenlignet med saldert budsjett i 2009.

• For å styrke politiets arbeid på utlendingsområdet og håndtere den økte asyltilstrømningen, vil regjeringen øke bevilgningen til politiet med 150 millioner kroner, noe som også vil gi flere årsverk. Disse årsverkene skal brukes på økt kontroll i grenseområdene, lokal og rask registrering av asylsøkere og mer effektiv uttransportering. Alt for å redusere antallet identitetsløse asylsøkere. Andre sentrale punkter er en egen innsatsstyrke mot vinningskriminalitet, en fast voldtektsgruppe samt styrket innsats mot økonomisk kriminalitet og miljø- og kulturkriminalitet.

• 277 millioner kroner mer skal gå til kriminalomsorgen. Av disse går 230 millioner kroner til oppstarten av Halden fengsel.

BUDSJETTVINNER: Justisminister Knut Storberget (Ap) varsler politisatsing. Foto: Scanpix
BUDSJETTVINNER: Justisminister Knut Storberget (Ap) varsler politisatsing. Foto: Scanpix Vis mer

• Domstolene får 24,5 millioner kroner mer.

• 389 millioner kroner skal gå til utbygging av nytt, avlyttingssikkert nødnett for politi og beredskapsetatene.

Sender mindreårige hjem  
Også på budsjette til Arbeids- og inkluderingsdepartmentet varsles det tiltak for å begrense antallet asylsøkere:

• Bevilgningene til retur og tilbakevending av asylsøkere skal økes med 30 millioner kroner i 2010. Disse pengene skal gå til å etablere omsorgs- og utdanningstilbud for enslige mindreårige asylsøkere i deres opphavsland. I første omgang skal slike tilbud bygges i Afghanistan og Irak.

- Ved å bevilge penger til å etablere eller finansiere omsorgs- og utdanningstilbud i opphavsland, hjelper Norge til med å bygge opp et tilbud med en kvalitet som gjør retur av enslige mindreårige mulig og forsvarlig, sier fungerende arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen (Ap).

Han legger også opp til andre asyltiltak:

• Inngå flere returavtaler med land der asylsøkere kommer fra.

• 100 millioner kroner skal gå til IKT-prosjekter i utlendingsforvaltningen for å effektivisere. Driftsbevilgningen til UDI øker med 51 millioner kroner for å bedre saksbehandlingskapasiteten.

TAR GREP Helse- og omsorgsminister Bjarne Håkon Hanssen (Ap) fungerer også som arbeids- og inkluderingsminister. Nå varsler han tiltak i statsbudsjettet for å redusere antallet asylsøkere. Foto: Scanpix .
TAR GREP Helse- og omsorgsminister Bjarne Håkon Hanssen (Ap) fungerer også som arbeids- og inkluderingsminister. Nå varsler han tiltak i statsbudsjettet for å redusere antallet asylsøkere. Foto: Scanpix . Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling