Mer politi i gatene

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Vi trodde ikke det kunne skje i Oslo at seks mennesker blir offer for en desperado med håndvåpen som skyter mot dørvakter og gjester. Men vi burde jo visst bedre. Etter at fire mennesker ble drept og 20 såret da en mann skjøt med automatvåpen mot gjestene på utestedet Sturecompagniet i Stockholm i 1994, er både gjester og dørvakter på utesteder i Oslo blitt beskutt og skadet flere ganger. Natt til søndag skjedde det midt i Stortingsgata på utestedet Baronen og Baronessen.
  • Justisminister Hanne Harlem er like sjokkert som oss. Hun vil intensivere politiets arbeid med å få tak i ulovlige våpen og kan tenke seg å prøve et amnesti. Det er et tiltak som vi gir vår tilslutning. Politiet vil ha utvidet TV-overvåking i Oslo sentrum. Politiet har oppsummert erfaringene fra prøveprosjektet ved Oslo S som gode. Kriminalsjef Roger Andresen ønsker utvidet adgang til ransaking i jakten på våpen.
  • Det er bra at de som er ansvarlige for tryggheten i hovedstaden, leter etter tiltak å sette inn. Men vi er skeptiske til straksløsninger som også rammer og begrenser helt lovlig ferdsel og atferd i byen. Vi syns også at myndighetene bør tenke igjennom hvilke sosiale mekanismer som gjør seg gjeldende når visse ungdomsmiljøer utvikler voldelige tendenser. Og før det settes i verk tiltak som rammer mennesker i lovlig ærend, må helgas skyting granskes. Slik saken nå står, ser det ut til at hele hendelsen kunne vært avverget dersom politiet hadde rykket ut da utestedets folk første gang varslet om truslene.
  • Oslo-politiet er blitt tilført store ekstra ressurser de siste åra, blant annet for å være i stand til å gjøre byen trygg på kvelds- og nattetid. TV-kameraer på takene i Stortingsgata kan jo ikke hindre noen i å skyte dørvakta på Baronen. Utvidet adgang til ransaking hjelper heller ikke når politiet i dag ikke har kapasitet eller vilje til å bruke den adgangen de allerede har. Erfaringer fra andre store byer er at det beste forebyggende tiltaket mot alle typer vold rett og slett er patruljerende politi i gatene.