Mer pop enn Kjell Magne

Blant velgerne har Erna Solberg langt større oppslutning enn Kjell Magne Bondevik som regjeringspartienes fremste statsministerkandidat.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hun og Jens Stoltenberg er i en klasse for seg når det gjelder velgernes oppfatning av hvilken politiker som egner seg best som statsminister, viser en meningsmåling MMI har gjort for Dagbladet.

- Målingen viser at valget i 2005 kan bli et race mellom to statsministerkandidater, Erna og Jens, sier valgforsker Frank Aarebrot.

- Det kan godt hende, det beror på hva den sittende statsminister gjør. Stiller ikke Bondevik, er Erna Solberg den selvsagte statsministerkandidat, sier leder i Oslo Høyre, Heidi Larssen.

Høyt over

I februar viste en MMI-måling at velgerne betrakter Solberg som like godt egnet til statsministerjobben som Kjell Magne Bondevik.

I samme måling for mars løftes hun nå høyt over og forbi Bondevik. 17 prosent av velgerne mener hun er best egnet som statsminister, en framgang på fem prosentpoeng fra februar.

For Bondevik butter det imot. Bare 10 prosent mener han er best egnet som statsminister, en tilbakegang på to prosentpoeng siden februar.

- Resultatet speiler de siste ukenes mediebilde: Høyre er i ferd med å gjennomføre et konfliktfritt og vellykket lederskifte, mens Bondevik har snakket mye om at han tviler på om han skal ta gjenvalg. Slike signaler virker ikke mobiliserende, sier Aarebrot.

- Det er jo veldig hyggelig å få slik oppslutning. Det er kanskje litt selvforsterkende når flere ser det er mulig å svare mitt navn i sånne meningsmålinger. Men jeg blir litt overveldet over at de liker meg så mye. Jeg synes Bondevik er en bra statsminister, sier Erna Solberg. Statsminister Bondevik har følgende kommentar:

- Slike målinger betyr mindre og mindre for meg. Men i forhold til KrFs størrelse er ikke dette så verst, sier han.

Øverst på lista ligger fortsatt Jens Stoltenberg. 20 prosent mener han er best egnet som statsminister.

Men den posisjonen han har hatt helt siden i fjor høst som statsministerkandidat i særklasse, trues nå av Erna Solberg.

Har mer inne

Bakgrunnstallene viser at Solberg har et uutnyttet potensial, ikke minst blant Høyre-velgerne. «Bare» 44 prosent av Høyre-velgerne mener Erna egner seg best som statsminister, mens 55 prosent av Ap's velgere slutter opp om Jens Stoltenberg som statsminister. I Høyre er det fortsatt 12 prosent som foretrekker Bondevik og 11 prosent som går for Stoltenberg som statsminister.

Målingen ble gjort tirsdag til torsdag sist uke. 901 stemmeberettigede i et landsrepresentativt utvalg ble stilt spørsmålet: «Uavhengig av ditt partivalg, hvilken politiker tror du vil egne seg best i jobben som statsminister?»

I VINDEN: Stadig flere ser på Høyres Erna Solberg som en god statsministerkandidat. Dette bildet ble tatt før jul i fjor.