Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Åpner tre nye butikker til høsten

Mer PoP?

Etter fire år med tap regner Polarn o. Pyret Norge med at en omstrukturering av butikkenes beliggenhet samt åpning av nye butikker vil gi et oppsving.

NYTT BUTIKKONSEPT: Polarn O. Pyret skal bygge om samtlige butikker i Norge. I mai står første nye butikk klar, nærmere bestemt Grensen i Oslo. Foto: Polarn O. Pyret
NYTT BUTIKKONSEPT: Polarn O. Pyret skal bygge om samtlige butikker i Norge. I mai står første nye butikk klar, nærmere bestemt Grensen i Oslo. Foto: Polarn O. Pyret Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): Svenske Polarn o. Pyret (PoP) åpnet sin første butikk i Norge i 2003. I en årrekke vokste kjeden og tjente penger på salg av baby- og barneklær, men så sa det stopp. I løpet av de siste fire årene har PoP Norge tapt til sammen nærmere 23 millioner kroner før skatt.

I regnskapsåret som ble avsluttet 31. august i fjor sank omsetningen med 7 prosent til 120 millioner kroner, og resultatet før skatt endte på minus 8,4 millioner kroner.

– Vår strategi om å redusere rabatter har naturlig nok påvirket omsetningen negativt på kort sikt. Strategien om reduksjon av prisdrevne kampanjer har på sin side resultert i styrket bruttofortjeneste, og vi er bedre rustet for fremtiden, sier daglig leder Åse Tosterud i PoP Norge.

PoP var tidligere franchisedrevet i Norge, men siden januar 2014 har selskapet eid samtlige butikker selv.

– Rigget for vekst

– Tidligere tjente PoP Norge penger. Hva er årsaken til at dette har snudd?

– En av de viktigste årsakene til dette er knyttet til valutaeffekt. Vi kjøper varer i svenske kroner, og forutsetningene har definitivt ikke vært de samme de siste fire årene som årene før, sier Tosterud.

– Etter eierskiftet i 2014 har vi også hatt et stort behov for å gjennomføre investeringer knyttet til blant annet optimering av nettbutikksløsning, IT-systemer og nytt lojalitetsprogram for å rigge oss for vekst, fortsetter hun.

PoP-konsernet eies i dag av børsnoterte Rnb Retail and Brands, som også favner konseptene Brothers (herreklær), Department & Stores (NK i Stockholm og Gøteborg) og Man of a Kind (e-handelskonsept for luksusvaremerker).

Ifølge årsberetningen forventer PoP Norge å nå et positivt resultat i 2017/18. Tosterud peker blant annet på omstrukturering av butikklokasjoner som et viktig element i denne forbindelse. PoP Norge er i en prosess der butikker med dårlig beliggenhet stenges og «relokaliseres på gode kjøpesentre».

– I tillegg lanserer vi en egen kolleksjon bare for Norge som slippes til høsten. Vi har dessuten jobbet frem en helt ny sortimentsstrategi, nytt butikkonsept, ny e-handelsplattform og et oppdatert lojalitetsprogram. Vi gjør store grep for å tilpasse oss morgendagens handel, og alt dette vil synes i omsetningsutviklingen, sier Tosterud.

Åpner og bygger om

Ved utgangen av 2016/17 hadde PoP 28 butikker i Norge. 89 prosent av fjorårets omsetning her til lands gikk via butikkene. Resten stammet fra PoPs egen nettbutikk.

– Fra og med høstkolleksjonen 2018 innleder vi et eksklusivt samarbeid med Boozt.com, forteller Tosterud.

PoP åpnet ingen nye butikker i 2016/17, men fremover vil det skje en del på butikkfronten.

– Vi har signert kontrakter på tre nye butikker. I august åpner vi en ny butikk i Stavanger, og 1. november åpner vi både på Lagunen i Bergen og en butikk i Ålesund. Etter dette vil alle eksisterende butikker bli bygget om over en toårsperiode. Fornyelse er viktig for fremtidig suksess, sier Tosterud.

PoP er til stede i ti land med til sammen nærmere 150 butikker. PoP-konsernet omsatte for 723 millioner svenske kroner i 2016/17, og driftsresultatet viste 36 millioner svenske kroner.

– I relasjon til markedet tror vi at den sterke utviklingen vi rapporterte om i seneste kvartalsrapport kommer til å holde seg. Hvordan markedet utvikler seg er det jo veldig vanskelig å si noe om i dagens detaljhandel, som er midt oppe i en stor forandring, men vi kan vise til sterkere vekst enn markedet, og det tror vi vil fortsette, sier Tosterud om utviklingen i 2017/18.

PoP Norge avsluttet 2016/17 med en negativ egenkapital på 18 millioner kroner. Ifølge årsberetningen har morselskapet «stilt garanti som bekrefter fortsatt drift».

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!