Mer populær enn Jens

Forventningene til de nye statsrådene er store, og størst er forventningene til at utenriksminister Jonas Gahr Støre vil gjøre en god jobb.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Støre får også meget godt skussmål for måten han har håndtert saken med den russiske fisketråleren på.

Dette går fram av en meningsmåling MMI har gjort for Dagbladet fra 25. til 27. oktober.

I forventningsmålingen blir et landsrepresentativt utvalg av 902 stemmeberettigede spurt om de tror statsminister Jens Stoltenberg og et utvalg andre statsråder vil gjøre «en god, middels eller dårlig jobb».

Store forventninger

Resultatene viser at forventningene til jobben de skal gjøre er store, og aller størst innenfor egne velgergrupper.54 prosent tror Jens Stoltenberg vil gjøre en god jobb som statsminister. Hele 84 prosent av Ap-velgerne mener han vil gjøre en god jobb.

61 prosent tror Jonas Gahr Støre vil gjøre en god jobb som utenriksminister. 75 prosent av Ap\'s velgere og hele 90 prosent av Senterparti-velgerne har god tro på Støre.

45 prosent tror Bjarne Håkon Hanssen vil gjøre en god jobb som arbeids- og sosialminister, blant dem 63 prosent av Ap-velgerne41 prosent tror Åslaug Haga vil gjøre en god jobb som kommunal- og regionalminister, blant dem 84 prosent av hennes egne velgere.

Lavere forventninger

POPULÆR: Størst er forventningene til at utenriksminister Jonas Gahr Støre vil gjøre en god jobb. Foto: Scanpix
POPULÆR: Størst er forventningene til at utenriksminister Jonas Gahr Støre vil gjøre en god jobb. Foto: Scanpix Vis mer

Fullt så store er ikke forventningene til SVs to tyngste og mest profilerte statsråder.

28 prosent tror Kristin Halvorsen vil gjøre en god jobb som finansminister, blant dem 69 prosent av SVs velgere og 34 prosent av Ap-velgerne.

27 prosent tror Øystein Djupedal vil gjøre en god jobb som kunnskapsminister, blant dem 55 prosent av SV-velgerne og 38 prosent av Ap-velgerne.

Det er grunn til å merke seg at det er store «vet ikke»-andeler for både Støre, Djupedal og Hanssen.

Ca. en av fem velgere «vet ikke» hva de skal tro om hvordan disse vil klare seg i sine nye statsråd-stillinger.

-  Så vidt varme

Kristin Halvorsen kremter over de 28 prosentene sammenliknet med forventningene til Jonas Gahr Støre, Jens Stoltenberg, Bjarne Håkon Hanssen og Åslaug Haga.

-  Det er et forbedringspotensial i dette, sier hun.

Statssekretær Roger Sandum bryter inn og minner om at slike popularitetsmålinger kan ha sammenheng med partienes oppslutning.

-  Det er nå en gang sånn at SV har færre velgere enn Ap, sier Sannum. Men Halvorsen vil ikke bortforklare sin lave score.

-  Det skyldes nok mangel på erfaring. Dette er en ny rolle for partiet og meg. Vi må bevise at vi duger. Vi er så vidt varme i trøya.

Godkjent skussmål

Den største utenrikspolitiske saken hittil har vært det russiske tjuvfisket i vernesonen rundt Svalbard. Jonas Gahr Støre har fått klart godkjent skussmål i opinionen for sin første store utfordring som utenriksminister.

40 prosent sier han har håndtert saken på en god måte. Dette er den beste ratingen MMI har målt for en politikers håndtering av en spesifikk sak siden byrået startet politikerbarometeret i september 2002.

Bare Erna Solberg kan vise til tilsvarende vurderinger fra opinionen i håndteringen av lederjobben i Høyre, kommunepolitikken og regjeringssamarbeidet. For Støre trekker rødgrønne velgere opp snittet blant dem som sier «god». 10 prosent mener han har håndtert saken dårlig, og her trekker opposisjonens velgere opp snittet.