Mer populær enn pappa

Her tar kronprinsregent Haakon i mot gjester til sitt første statsbesøk. Og nå synes folk at han gjør så god vikarjobb at han er mer populær enn Kong Harald.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Portugals president Jorge Sampaio er vant til atskillig mindre sørpe, flere varmegrader og eldre statsoverhoder enn det han møtte på slottsplassen i går formiddag. Men kronprinsregent Haakon gjør vikarjobben som landets regent på utmerket vis. Og nå mener også det norske folk at kronprinsregenten er oppgaven verdig. Det viser også meningsmålingen som MMI har gjort for Dagbladet.

God på TV

32 prosent av de spurte liker kronprinsregenten aller best. Han slår kong Harald, som fortsatt tilbringer dagene på Kongsseteren, med fem prosent. Vanligvis er det kongen som troner øverst på denne popularitetslista.

- Dette er ikke overraskende. Haakon er en sjarmerende og stillfaren mann, Han en sympatisk stil og lever tilbaketrukket. Det er litt oppstuss rundt ham, og jeg skjønner godt at han oppleves som populær etter den jobben han har gjort. Hans opptredener på TV etter Ingrid Alexandras fødsel, har også gitt ham flere tilhengere, tror professor Trond Nordby ved Universitetet i Oslo.

Men selv om Haakon er øverst på popularitetsbarometeret, er det Kongen som er mest populær blant republikanerne.

Klosset konge?

Kongen foretrekkes av 29 prosent, mens Haakon er best likt av 27 prosent av republikanerne.

- Jeg tror republikanerne finner kongen et strå mer klossete, og de ser derfor en større sjanse for republikk i fremtiden dersom det er kong Harald som regjerer, mener Trond Nordby, som ikke er redd for å bruke sterke ord på hvorfor han mener kongehuset står sterkere nå enn på lenge:

-Kongehuset er nasjonens religionssurrogat. I eldre tider var religionen et reelt lim for samfunnet. Sånn er det ikke lengre. Men isteden fungerer kongehuset som et juletre som tas inn og pyntes. Og alle som kommer inn i varmen faller på kne og tilber det, sier universitetsprofessoren.

VELKOMMEN: Kronprinsregent Haakon gjør sin jobb som en konge. Her tar han imot Portugals president, Jorge Sampaio.