Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mer press mot Blair

En e-post som ble offentliggjort i dag viser at de nærmeste rådgiverne til Storbritannias statsminister Tony Blair diskuterte om Irak virkelig utgjorde en trussel mot nabostatene og verdenssamfunnet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Saksdokumentene som Blair brukte for å legitimere krigen mot Irak, inneholdt ingen bevis på at regimet i Irak utgjorde noen trussel, heter det i e-posten som Blairs kontorsjef Jonathan Powell skrev til en høytstående tjenestemann innen etterretningen. E-posten er det første offentlige tegn på at det foregikk en debatt i Blairs indre sirkel om hvor sterke bevisene egentlig var mot Iraks president Saddam Hussein.

- Dokumentet bidrar ikke til å underbygge at det eksisterer en trussel, for ikke å snakke om en umiddelbart forestående trussel fra Saddam. Det viser at han har midlene, men ikke at han har noe motiv for å angripe naboene sine, for ikke å snakke om vestlige land, skrev Powell i e-posten én uke før den kontroversielle rapporten ble offentliggjort 24. september 2002.

Seks måneder senere invaderte USA og Storbritannia Irak.

Opplysningene som kom fram under granskningen av selvmordet til regjeringsrådgiveren David Kelly, bidrar til å kaste ytterligere tvil om Blair hadde dekning for å si at Iraks våpenprogram utgjorde en alvorlig og umiddelbar fare.

(NTB)