Mer privatliv med privat pleie

Øystein Åløkken og Ellen Thelle Eriksen har tatt farvel med nedslitte kommunale sykehjem. I stedet betaler de dyrt for å få bo på det private pleiesenteret Vennersborg i Bærum.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Her får vi privatliv og den hjelpen vi trenger. Det er verdt hver krone, sier Åløkken til Dagbladet.

Vennersborg Sandvika Vest består av i alt 50 omsorgsboliger og 57 selveierboliger. Boligprisene følger markedet, og varierer i øyeblikket fra 1,3 til tre millioner kroner. Månedsleien er i gjennomsnitt på 5500 kroner.

Bestiller hjelp

Beboerne melder fra til Bærum kommune om hvilken hjelp de trenger. Kommunen sender bestillingen videre til Vennersborg AS. De utfører tjenesten, og sender regningen til kommunen. Alt fra hjemmehjelp til rengjøring utføres av det private selskapet.

- Det er stor forskjell på å bo her i forhold til et vanlig sykehjem. På Lundås sykehjem, der jeg var før jeg flyttet hit, var det mye mindre plass og det var vanskeligere å ha et privatliv, sier Ellen.

Både hun og Øystein lider av multippel sklerose. Paret har ingen motforestillinger ved å la et privat firma ta over stellet og omsorgen.
- Det er ikke noe problem at de er private. Vi får veldig bra behandling. Alternativet er en vanlig sykehjemsplass. Da kunne vi ikke ha bodd sammen, sier Øystein.

Han har solgt familiehjemmet på Lillehammer. Pengene derfra finansierer utgiftene.

Det skal være personell døgnet rundt i bygget. Fire eller fem pleiere sørger for at beboerne er trygge.

- I øyeblikket er vi litt få på vakt, men det skal visst ansettes flere, sier Astrid Dyrnes.

Hun er ikke utdannet som hjelpe- eller sykepleier, men har bakgrunn fra arbeid på sykehjem.

Samme lønn

- Lønna er den samme. Vi har mer varierte arbeidsoppgaver enn på et vanlig sykehjem, ellers er ikke forskjellene så store. Vi har stort sett friskere pasienter her enn på kommunale sykehjem, sier Ellen Dyrnes.

I øyeblikket bor 150 mennesker i Vennersborg-kvartalet.
- Vi har budsjettert med 3000 bestilte timer i måneden. Det er ikke dette vi tjener mest penger på. Det er i første rekke eiendomsforvaltningen som gir avkastning, sier informasjonssjef Otto K. Blix Hulbak i Vennersborg.

Han bekrefter at mange private aktører vil inn på dette markedet.

- Vi har fått tillatelse til å bygge 260 boliger i Bjerke bydel i Oslo. I tillegg har vi søkt om å få bygge i Asker og Porsgrunn, sier Otto K. Blix Hulbak.

- Jeg synes samarbeidet med Vennersborg AS har fungert tilfredsstillende, men det er stor diskusjon innad i kommunen om hvor langt vi skal gå. Bærum kommune har vedtatt å sette ut 30 prosent av de tjenestene som i dag blir utført av kommunen, sier direktør i avdeling for bistand og omsorg i Bærum kommune, Tove Wangensten.

De private letter noe av belastningen på andre sykehjem, men fører også med seg nye utfordringer.

- Vi ser nå at vi må ha et eget kontrollapparat for å føre tilsyn med de private. Vi har med profesjonelle å gjøre og da må også kommunen oppføre seg profesjonelt, sier Wangensten.

PRIVAT: </B>- her kan vi ha et privatliv, sier Øystein Åløkken og Ellen Thelle Eriksen. Pleier Astrid Dyrnes betales av Bærum kommune.