VIL VÆRE BYREGJERINGSSJEF:  Det første Raymond Johansen gjorde da han tok over makta i Oslo var å kunngjøre at byrådet skulle endre navnet til byregjeringen. Nå har navnebyttet fått nok et skudd for baugen.
VIL VÆRE BYREGJERINGSSJEF: Det første Raymond Johansen gjorde da han tok over makta i Oslo var å kunngjøre at byrådet skulle endre navnet til byregjeringen. Nå har navnebyttet fått nok et skudd for baugen.Vis mer

Mer problemer for Raymonds «byregjering»

Kommunelovutvalgets innstilling til ny kommunelov sier nei til byregjering. Raymond Johansen sammenliknes med Julius Cæsar.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kommunelovutvalget la i dag fram sin innstilling til ny kommunelov. Utvalget foreslår å lovfeste navnene på enkelte folkevalgte organer slik at de skal være like på tvers av kommuner.

- En by kan ikke kalle byrådet for byregjering, slo utvalgsleder Oddvar Flæte fast på en pressekonferanse i Kommunaldepartementet i dag.

- Utvalget var delt i dette spørsmålet, men flertallet er opptatt av at vi skal ha like navn i forskjellige kommuner, sier Flæte til Dagbladet.

Utvalget har ikke tolket kommuneloven slik den er i dag i dette spørsmålet, men kommet med sin anbefaling som nå skal ut på høring.

I dette ligger det at utvalget mener Raymond Johansen ikke skal kalle byrådet i Oslo for byregjering eller titulere seg selv  byregjeringssjef.

Saksøkes ikke av Sanner
- Jeg har hele tiden sagt at kommuneloven ikke åpner for at byrådet kan kalle seg for en byregjering. Det utvalget nå gjør, er at det tydeliggjør dette ytterligere ved å slå fast at det skal hete byråd eller kommuneråd, men jeg legger til grunn at byrådet i Oslo nå foretar en ny vurdering, sier kommunalminister Jan Tore Sanner til Dagbladet.

- Hvis de ikke gjør det?

- Både jeg og byrådet i Oslo har viktigere oppgaver å holde på med. Når det sies at departementet skal gå til sak mot byrådet, så mener jeg at det vil være meningsløst å bruke skattebetalernes penger på dette, men jeg synes det er naturlig at byrådet følger opp både hva departementet har sagt og som også tydeliggjøres av kommuneutvalget, sier Sanner.
 
Det første Raymond Johansen gjorde da han hadde fått sitt mannskap på plass i fjor høst, var å kunngjøre at byrådet i Oslo ikke lenger skulle hete byrådet, men «byregjeringen». 

-  Vi ønsker å kalle oss byregjering fordi det er akkurat det vi er, mente Johansen.

Sanner mente derimot at Johansen ikke hadde lov til å gjøre dette. 

- Norge har én regjering, vi trenger ikke flere. Det er ingenting i kommuneloven og lovforarbeidene som tyder på at man kan velge andre benevnelser enn kommuneråd og byråd. Og jeg har ikke tenkt å bruke ressurser på å endre loven, sa han da.

Raymond «Julius» Johansen Raymond Johansens motstandere i Oslo bystyret trekker på smilebåndet av innstillingen. De har lenge hånet Johansen for å insistere på at byrådet hans må kalles byregjering. 

- Dette begynner å bli en parodi. Når man er satt til å lede en stor by som Oslo, så bør man ha forstand nok til å forstå når et forslag bør legges i skuffen og aldri mer se dagens lys. I denne saken har Raymond Johansen vist at han ikke har den forstanden, sier Venstres Hallstein Bjercke. 

Han sammenlikner Johansens ego med en viss romersk høvding.

- Det er mange prinsipielle årsaker til å gå mot forslaget om å kalle byrådet byregjering. Det er i grenseland legalt sett, og alle argumenter for navnebyttet er svake, sier Bjercke og legger til:

- Å fremme denne typen forslag av forfengelighet har vi ikke sett siden Julius Cæsar som oppkalte juli måned etter seg selv. 

Kommuneadvokaten i Oslo kommune kom derimot fram til at et slikt navnebytte var lovlig, og forrige onsdag vedtok bystyret i Oslo navnebyttet.

- Ikke morsomt Raymond Johansens nye tittel gikk fra å være «byrådsleder» til «byregjeringsleder», men kommunelovutvalget mener dette ikke er greit.

Sanner har tidligere sagt at han vil avvente Kommunelovutvalgets avklaring av spørsmålet. Kommunelovutvalget har hatt som mandat å foreta en helhetelig gjennomgang av kommuneloven, først og fremst for å styrke lokaldemokratiet, men også for å klargjøre loven der det er behov.

Også Frp-er Peter N. Myhre er glad Johansen tapte kampen. Han mener Johansen burde bruke tida så på langt viktigere saker. 

- Begrepet byråd er blitt brukt i 30 år. De fleste vet hva det er nå. Synes ikke det er noe morsomt ved denne saken, i motsetning til mange andre, synes det er greit at ting blir som de er. Nå vil jeg helst at vi kan konsentrere oss viktigere ting, sier Frps Peter N. Myhre.

Språkforsker Sylfest Lomheim var blant dem som støttet Johansens navneendring. 

«Jeg synes det er et godt valg og godt tenkt, og folk flest forstår dette mye bedre enn et byård, sa han til NRK radio.