STRÅLING: Norsk ekspert mener man heller bør frykte stråling hjemme, enn det man ser i Tokyo. Her ser man røyk stige fra atomkraftverket Fukushima i Japan. EPA/TEPCO
STRÅLING: Norsk ekspert mener man heller bør frykte stråling hjemme, enn det man ser i Tokyo. Her ser man røyk stige fra atomkraftverket Fukushima i Japan. EPA/TEPCOVis mer

Mer radioaktiv stråling i Oslo enn i Tokyo

Forsker er mer bekymret for stråledosene nordmenn får ved å bo i hus med mye radon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kjernefysikeren Sunniva Siem mener frykten for radioaktivitet er overdrevet og tror at arbeiderne ved atomkraftverket i Fukushima er utsatt for minimal kreftrisiko.

En forutsetning er at kraftselskapet som driver kraftverket, respekterer grenseverdiene for hvor mye stråling de ansatte kan utsettes for, skriver Vårt Land.

- Jeg er mer bekymret for mennesker i Norge som eksponeres for de samme stråledosene fordi de bor i hus med mye radon, sier Siem til forskning.no, og mener det har «oppstått en mild, kollektiv psykose rundt radioaktivitet etter ulykken».

Strålingsekspert Per Grim ved Beredskabstyrelsen i Danmark er enig i at strålefaren i Japan er overdrevet.

- Strålenivået her er tre ganger så høyt som normalt. I tillegg regner det i dag, og da blir det allerede høye strålenivået doblet. Men det er likevel lavere enn på en vanlig dag i Stockholm, sier Grim til avisa Jyllands-Posten. Han befinner seg for tiden i Tokyo.

Mandag flyttet den norske ambassaden i Tokyo sine ansatte til Kobe.

NTB