Mer radioaktiv stråling i Oslo enn i Tokyo

Forsker er mer bekymret for stråledosene nordmenn får ved å bo i hus med mye radon.

STRÅLING: Norsk ekspert mener man heller bør frykte stråling hjemme, enn det man ser i Tokyo. Her ser man røyk stige fra atomkraftverket Fukushima i Japan. EPA/TEPCO
STRÅLING: Norsk ekspert mener man heller bør frykte stråling hjemme, enn det man ser i Tokyo. Her ser man røyk stige fra atomkraftverket Fukushima i Japan. EPA/TEPCOVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kjernefysikeren Sunniva Siem mener frykten for radioaktivitet er overdrevet og tror at arbeiderne ved atomkraftverket i Fukushima er utsatt for minimal kreftrisiko.

En forutsetning er at kraftselskapet som driver kraftverket, respekterer grenseverdiene for hvor mye stråling de ansatte kan utsettes for, skriver Vårt Land.

- Jeg er mer bekymret for mennesker i Norge som eksponeres for de samme stråledosene fordi de bor i hus med mye radon, sier Siem til forskning.no, og mener det har «oppstått en mild, kollektiv psykose rundt radioaktivitet etter ulykken».

Strålingsekspert Per Grim ved Beredskabstyrelsen i Danmark er enig i at strålefaren i Japan er overdrevet.

- Strålenivået her er tre ganger så høyt som normalt. I tillegg regner det i dag, og da blir det allerede høye strålenivået doblet. Men det er likevel lavere enn på en vanlig dag i Stockholm, sier Grim til avisa Jyllands-Posten. Han befinner seg for tiden i Tokyo.

Mandag flyttet den norske ambassaden i Tokyo sine ansatte til Kobe.

NTB