- Mer sannsynlig at en kvinne blir drept av sin partner eller eks-partner enn av noen andre

Fra 1990 til 2014 skjedde det 867 drap i Norge. Av disse var 206 såkalte partnerdrap.

FIKK NY RAPPORT: Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (FrP) fikk i dag ovelevert en forskningsrapport om partnerdrapssaker i Norge utført i perioder 1990 til 2012.
Foto: NINA HANSEN / DAGBLADET
FIKK NY RAPPORT: Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (FrP) fikk i dag ovelevert en forskningsrapport om partnerdrapssaker i Norge utført i perioder 1990 til 2012. Foto: NINA HANSEN / DAGBLADETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag fikk justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (FrP) ovelevert en forskningsrapport om partnerdrapssaker i Norge utført i perioden 1990 til 2012.

Rapporten, som er utført av Kompetansesenter for fengsels-, sikkerhets- og rettspsykiatri ved Oslo Universitetssykehus, og ledet av forsker Solveig Karin Bø Vatnar, viser at av de 867 drapene som skjedde i Norge i perioden 1990-2014 var 206 partnerdrap. Dette tilsvarer 24 prosent.

Åtte i året I forskningsprosjektet er 177 partnerdrapssaker i perioden 1990 til 2012 blitt gjennomgått.

Ifølge rapporten har mange av disse drapene vært såkalte varslede drap hvor risikofaktorene har vært synlig for flere, lenge, skriver departementet i en pressemelding.

- Forskningen viser at muligheten til stanse volden har vært der, men at den ikke ble brukt. God forebygging er en investering i fremtiden og sparer oss for store kostnader, først og fremst menneskelig, men også økonomisk. Vi skal benytte de virkemidler vi kan for å hindre at menneskeliv går tapt, sier justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (FrP) i pressemeldinga.

I Norge blir det i gjennomsnitt begått åtte partnerdrap årlig, ifølge rapporten.

- Lav forekomst «Sannsynligheten er høyere for at en kvinne blir drept av sin partner eller eks-partner enn av noen andre», heter det rapportens sammendrag.

«Samtidig er forekomsten av partnerdrap lav, også i risikogrupper», presiseres det videre.

I rapporten forkuseres det på viktigheten av å forebygge disse drapene, ettersom de ifølge forskerne ikke kommer uten forvarsel;

I sju av ti partnerdrap var det registrert partnervold før drapet, og i fem av ti partnerdrap var det registrert mer enn fem voldsepisoder før drapet.

Første i Norge «Forskningsbasert kunnskap om risiko- og sårbarhetsfaktorer er avgjørende i dette arbeidet; kunnskap om hvilke faktorer som øker sannsynligheten for at partnerdrap skal skje. Ved å kombinere strukturerte voldsrisikovurderingsinstrumenter og individuelle risikovurderinger får man bedre risikovurderinger enn ved metodene brukt hver for seg», ifølge rapporten.

Forskningsprosjektet er knyttet til Regjeringens handlingsplan mot vold i nære relasjoner, Vendepunkt 2008 - 2011, tiltak 34, og er den første systematiske gjennomgangen av partnerdrap i Norge.

FORSKER: Den nye rapporten er utført av Kompetansesenter for fengsels-, sikkerhets- og rettspsykiatri ved Oslo Universitetssykehus, og ledet av forsker Solveig Karin Bø Vatnar
FORSKER: Den nye rapporten er utført av Kompetansesenter for fengsels-, sikkerhets- og rettspsykiatri ved Oslo Universitetssykehus, og ledet av forsker Solveig Karin Bø Vatnar Vis mer