John Bolton:

- Mer sannsynlig med atomvåpen

Vladimir Putins tilbakeslag i Ukraina gjør det mer sannsynlig at det blir tatt i bruk taktiske atomvåpen, mener John Bolton, tidligere FN-ambassadør og nasjonal sikkerhetsrådgiver.

- STORE PROBLEMER: John Bolton, tidligere FN-ambassadør og nasjonal sikkerhetsrådgiver, mener at Russlands president Vladimir Putin nå har «større problemer enn på noe annet tidspunkt siden invasjonen». Avbilet er Putin da han fredag kunngjorde annektering av fire russisk-okkuperte områder i Ukraina. Foto: NTB / Grigory SYSOYEV / SPUTNIK / AFP
- STORE PROBLEMER: John Bolton, tidligere FN-ambassadør og nasjonal sikkerhetsrådgiver, mener at Russlands president Vladimir Putin nå har «større problemer enn på noe annet tidspunkt siden invasjonen». Avbilet er Putin da han fredag kunngjorde annektering av fire russisk-okkuperte områder i Ukraina. Foto: NTB / Grigory SYSOYEV / SPUTNIK / AFP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ukrainske forsvarsstyrker har gjenerobret titalls landsbyer øst og sør i landet de siste ukene.

Seinest tirsdag kveld erkjente det russiske forsvarsdepartementet at ukrainske styrker har gjenerobret områder i Kherson fylke sør i Ukraina.

Under en pressekonferanse i departementet ble det vist kart der det framgikk at landsbyen Dudtsjanyj på vestbredden av elva Dnipro ikke lenger kontrolleres av russiske styrker.

En høytstående tjenestemann i det ukrainske innenriksdepartementet opplyste samtidig at ukrainske styrker har gjenerobret over 50 landsbyer og bosettinger i Kherson fylke, melder det ukrainske nyhetsbyrået Interfax. Det er ikke bekreftet fra uavhengige kilder.

Store problemer

John Bolton, som var FN-ambassadør under tidligere president George W. Bush og nasjonal sikkerhetsrådgiver for Donald Trump før han vendte seg mot Trump, sier til Sky News at Russlands president Vladimir Putin nå har «større problemer enn på noe annet tidspunkt siden invasjonen».

I tillegg til problemer på slagmarken, har det gjennom hele krigen svirret rykter om at Kreml angivelig ikke støtter Putins krigføring.

En kilde tett på Kreml opplyste nylig til The Guardian at flere personer i den russiske eliten skal også være sjokkert over hva som har skjedd de siste månedene.

- MER SANNSYNLIG: John Bolton var FN-ambassadør under tidligere president George W. Bush og nasjonal sikkerhetsrådgiver for Donald Trump før han vendte seg mot Trump. Nå tror han Putins problemer i Ukraina gjør bruken av atomvåpen mer sannsynlig. Foto: NTB/AP Photo/Pablo Martinez Monsivais
- MER SANNSYNLIG: John Bolton var FN-ambassadør under tidligere president George W. Bush og nasjonal sikkerhetsrådgiver for Donald Trump før han vendte seg mot Trump. Nå tror han Putins problemer i Ukraina gjør bruken av atomvåpen mer sannsynlig. Foto: NTB/AP Photo/Pablo Martinez Monsivais Vis mer

- Noe mer sannsynlig

Bolton tror at Putins annekteringen av fire ukrainske områder var ment som en oppmuntring til russiske styrker.

- Men faktum er, i det minste ifølge Putins syn på verden, at det nå foregår kamper på «russisk jord», og det russiske militæret har det ikke særlig bra, sier han, og legger til:

- Så jeg tror uten tvil at dette øker Putins problemer i russisk politikk og gjør det noe mer sannsynlig at bruken av et taktisk atomvåpen kan være mulig, sier Bolton.

Tom Røseth, hovedlærer i etterretning ved Forsvarets høgskole, har tidligere uttalt til Dagbladet at han tror den typen tilbakeslag russerne nå opplever, gjør at taktiske atomvåpen i større grad vurderes i Kreml - men at det fortsatt er «et stykke unna atomvåpen».

- Jeg tror det er for tidlig, områdene er fortsatt ikke formelt russiske og avventer ratifisering fra Duma og Føderasjonsrådet, sa Røseth.

ANNEKTERER OMRÅDER: Vladimir Putin erklærte fredag valgseier i de såkalte folkeavstemningene i fire områder i Ukraina. Vis mer

Truet Vesten

Det er mindre enn to uker siden Putin truet Vesten med atomvåpen. Det gjorde han i samme tale hvor han også annonserte en delvis mobilisering.

- Jeg vil minne Vesten på at vårt land også har ulike våpen for ødeleggelse, og at disse i visse tilfeller er mer moderne enn Natos våpen. Vi vil bruke alle midler tilgjengelig for oss for å sikre vårt moderland, vår suverenitet og vår frihet, sa Putin og la til:

- Jeg bløffer ikke.

Russland har et av verdens største arsenal av atomvåpen - noe Putin slett ikke hemmeligholder.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer