Mer sau i rovdyrområdene

Myndighetenes forsøk på å begrense saueholdet i områdene med mest store rovdyr, lykkes ikke. Tvert imot: I stedet for å legge om til andre driftsformer, øker bøndene saueholdet i Nord-Trøndelag og Hedmark.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Landbruksdepartementets virkemiddelbruk sørger for at utviklingen ikke går i retning av Miljøverndepartementets mål, som er å redusere saueholdet i rovdyrområdene. Totalt sett øker de offentlige utgiftene, henholdsvis i støtteordninger og i tapsutgifter.

Stadig flere

Tallene fra bondeorganisasjonene og Landbruksdepartementet taler sitt klare språk.

I Nord-Trøndelag, fylket med mest rovdyr ved siden av Hedmark, er utviklingen illustrerende. Denne sesongen vil det ifølge bøndenes egne oversikter bli sluppet i underkant av 4000 flere sauer og lam på beite i rovdyrområdene i fylket. Økningen fra siste sesong er på tre prosent.Den samme tendensen finner man i Oppland, i områdene som har mest jerv i landet; Dovre og Rondane. Her er økningen i det totale saueholdet på over to prosent fra forrige beitesesong.Også i Hedmark, der det er langt ned store offentlige ressurser på forebyggende tiltak mot ulv og bjørn, er det en økning i saueholdet på halvannen prosent.

Tar man en kommune som Snåsa i Nord-Trøndelag aleine, ser man at fra 1992 - da det ble bestemt at det skal være faste innslag av store rovdyr her i landet - har antall sau på beite økt med 1000 dyr. Økningen utgjør om lag 30 prosent - nettopp i det tidsrom rovdyra vendte tilbake til Norge. Med sterkt økende tapstall som resultat.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer