Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

SVs landsmøte

Mer sex i skolen, avskaffe abortnemder og gratis tannlege: Dette er 10 viktige vedtak fra SVs landsmøte

Ulikhet og klima var de store vinnerne. Au pair-ordningen og plastposer de store taperne. 

LIKHET OG KLIMA: Audun Lysbakken avsluttet landsmøte med å si at han håper på regjeringsmakt til høsten. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
LIKHET OG KLIMA: Audun Lysbakken avsluttet landsmøte med å si at han håper på regjeringsmakt til høsten. Foto: Tore Meek / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Han hadde byttet ut dressen, Audun Lysbakken, men budskapet da SV-lederen avsluttet partiets landsmøte var det samme som da han åpnet det: Ulikhet, ulikhet, ulikhet.

Og - selvfølgelig - at regjeringen må gå.

- Den viktigste motsetningen i Norge er mellom vanlige folk og de på toppen som tjener seg rike på fellesskapets bekostning. Høyrepopulismen i Europa øker fordi ulikheten vokser, åpner Lysbakken sin avsluttende tale.

I løpet av landsmøtet klubbet partiet hans gjennom sitt nye partiprogram.

Her er ti viktige punkter fra voteringen søndag:

 1. Gratis skolemat og gratis SFO. SV vil «redusere prisen på SFO og på sikt gjøre ordningen gratis», heter det i programmet.
 2. Mer sex i seksualundervisningen. Ler mer her.
 3. Gratis tannlege for alle under 20 år.
 4. Gratis norskopplæring. SV mener «familiegjenforente skal få gratis eller rimelig tilbud om norskopplæring.»
 5. Avskaffe abortnemdene. Partiet ønsker ønsker også å utvide retten selvbestemt abort fram til 16. svangerskapsuke.
 6. Avskaffe au pair-ordningen, som partiet mener oppfordrer til sosial dumping.
 7. Avkriminalisere narkotikabruk, så lenge det gjelder brukerdoser. Partiet mener politiet bør fokusere på å ta smuglerne og langerne, ikke brukerne. Forslaget ble tidvis hett debattert lørdag.
 8. Reversere politireformen, som partiet kaller en sentraliseringsreform.
 9. Stemme Norge ut av NATO. Partiet stemte også for å øke forsvarssamarbeidet i Norden. Så lenge Norge er medlem, vil SV arbeide for nedrusting.
 10. Vurdere et forbud mot plastposer.

- Befrielsens time er nær

Landsmøtet - med unntak av én delegat - klubbet søndag også gjennom fem hovedkrav for å gå i regjering med Arbeiderpartiet etter valget.

 1. Ta kampen mot ulikhet og fattigdom ved å øke barnetrygden og en målretting mot fattige familier.
 2. Bekjempe farlige klimaendringer ved å gå fra olje til nullutslipp. Kutte klimagassutslippene med 3 millioner tonn i kommende stortingsperiode.
 3. Flere lærere. Maks 15 elever per lærer i 1. - 4. trinn, maks 20 elever per lærer i 5. - 10. trinn.
 4. Profittfri velferd.
 5. Støtte et internasjonalt forbud mot atomvåpen.

- Jeg ser andre partier sier de er imot kravene våre. Det hadde da ikke vært noen vits å vedta disse kravene dersom alle andre var enige, kommenterte Lysbakken fra scenekanten, til stor applaus.

Han sier landsmøtet er en klar beskjed til det politiske Norge: SV er klar for å kaste Solberg-regjeringen.

- Vi har sendt en klar beskjed til Arbeiderpartiet og Senterpartiet om at vi er klar til å samarbeide og kaste regjeringen, sier Lysbakken, før han retter fokus mot høyresiden:

- Vi vet dere er slitne nå. Vi ser dere er trøtte. Men fortvil ikke - befrielsens time er nær.

Klimakutt

SV vedtok i dag et konkret mål for klimakutt i neste stortingsperiode: Partiet vil kreve klimakutt på minst 3 millioner tonn CO2-ekvivalenter. Det var Lysbakken åpenbart tilfreds med.

- Vi vet at den viktigste konflikten i vår tid er kampen mot ulikhet og at den aller største trusselen mot vår framtid er klimatrusselen. Vi har gitt et tydelig signal om at de økende klimagassutslippene skal bli til utslipp som går nedover, sier han.

SV skal, oppsummert sett, ta kampen for et varmere samfunn, som SV-slagordet lyder. I løpet av landsmøtet har potensiell konflikt på klima og atomvåpen endt med minnelige kompromissløsninger, og SV framstår som et mer samlet parti enn på lenge, ifølge Lysbakken.

- Vi skal gjøre denne valgkampen til et oppgjør med ulikhet. Vi skal bevare det som er flott i landet: Stor likhet og små forskjeller, sier han.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media