Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Mer sex i skolen, Clemet

STAVANGER (Dagbladet): Kristin Søyland, leder i Norges Bygdeungdomslag, er lei av «vanvittig dårlig sexundervisning på skolen». Hun ber nå utdanningsminister Kristin Clemet gi det forsømte temaet en oppreisning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Læreren ble rød i toppen og sa at sexkapitlet i læreboka kunne vi lese sjøl. Det var kjempeskuffende, vi hadde jo gledet oss slik til seksualundervisningen, sier leder Kristin Søyland i Norges Bygdeungdomslag.

Hun bruker sin egen skolehistorie som eksempel på det hun oppfatter som «vanvittig dårlig sexundervisning i skolen». Nå ber NBU-lederen om et møte med utdanningsminister Kristin Clemet for å kreve et krafttak for mer sex i skolen.

Lærere skygger unna

- Mange lærere i ungdomsskolen skygger unna dette temaet, de føler visst det er flaut. Ungdommen vil lære. Det er vanskelig å sette grenser uten kunnskap, påpeker Kristin Søyland.

- Hvis læreren ikke tør eller vil, bør helsesøster ta timene, foreslår Søyland. Bygdeungdommen skal ha ei aksjonsuke om ungdom, kjærlighet og sex fra 5. til 11. november, og det er i den uka de ønsker møtet med skoleministeren.

Kristin Søyland mener også at det bør settes opp kondomautomater på videregående skoler, men er usikker på om tilbudet også bør gis i ungdomsskolen.

- Ungdom har sex når de vil ha sex. Men ingen vil gå til nabokona på butikken for å kjøpe kondomer. Da står det skrevet i panna di at du skal ha sex, og ryktene kan løpe fort. Vi slår også et slag for kondomautomater på busstasjoner og andre offentlige steder på bygdene, sier hun.

Automater holder kjeft, ekspeditører kan sladre, har mange fått erfare.

Bygdeungdomslaget arrangerer aksjonsuka for å gjøre hverdagen triveligere for de unge. Organisasjonen har laget ei liste med forslag til aktiviteter i de 100 lokallagene.

Tur til Kondomeriet

Blant tiltakene som nevnes er blant annet ekskursjoner til Kondomeriet i stedet for bowlinghallen i nærmeste by. Andre tiltak er stillingsleken, som skal få mer futt i sengekosen.

Sjekkekurs er allerede avholdt. Og guttene trenger kanskje et kurs i klesstil.

- I bunn og grunn handler det om å bli trygg på seg sjøl. Ungdommen må bli stolt over bygda si. De som har flyttet ut, må få lyst til å reise hjem igjen. Vi har fått mange positive reaksjoner på at vi tar opp litt vågale temaer i aksjonsuka, sier Kristin Søyland.

KONDOMER I SKOLEN: Kristin Søyland vil ha kondomautomater på skolen, og foreslår ekskursjoner til Kondomeriet for bygdeungdom.
Hele Norges coronakart