Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mer skatt - billigere kjøtt og brennevin

Brennevinsavgifta reduseres med 17,5 prosent og kjøttet blir 4 prosent billigere. De med høye inntekter og aksjer må betale mer skatt. Dagbladet.no gir deg alt om Stoltenbergs statsbudsjett, reaksjonene og konsekvensene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De som tjener under 450 000 kroner i året må betale 100 kroner ekstra i skatt i året. Fra 450 000 til 600 000 kroner i brutto årslønn, øker skatten med 2400 kroner. De med enda høyere lønninger må betale 25 000 kroner mer enn i de gjør i år.

Slik ønsker Stoltenberg å gjøre noe med Forskjells-Norge.

Dette kompenseres ved at minstefradraget øker fra 36 600 til 40 300 kroner. Sett under ett reduseres inntektsskatten med en milliard kroner i året.

Drivstoffavgifta for bensin og diesel blir redusert med 50 øre literen. Fra 1. juli reduseres dette med ytterligere 32 øre. Inklusive momsfrafallet, har dermed bensinen blitt 97 øre billigere.

Norsk Petroleumsinstitutt sier til Dagbladet.no at pumpeprisen vil gå ned med rundt ei krone. De kaller regjeringas regnestykke rein juks. Regjeringa skriver i budsjettforslaget at prisen vil reduseres med 1,20 kroner - men da har de regnet med at bensinprisen vil stige.

Billigere sprit

Stoltenberg foreslår å senke brennevinsavgifta med 15 prosent - eller 17,5 prosent fordi det også blir mindre moms.

Her finner du budsjettet.

El-avgifta øker med 1,5 øre per kilowattime. Ifjor økte avgifta med 2,5 øre. Avgifta på fyringsolje øker tilsvarende.

Det innføres 12 prosent moms på kollektiv-transport, reiselivsnæring, overnattingtjenester og persontransport. Disse tjenestene har ikke vært momsbelagt tidligere. Den vanlige momssatsen er 23 prosent, mens disse slipper unna med 12.

I budsjettet foreslås det å innføre full moms på andre tjenster innen offentlig forvaltning. Dette konkretiseres ikke nærmere.

Moms på nye tjenester vil tilføre statskassa 2,9 milliarder dette budsjettåret.

Skremmer ikke Bondevik

Andre budsjett-punkt:

  • 2,6 milliarder mer til helse
  • 1,2 milliarder mer til eldre
  • 950 millioner mer for å øke behandlings-kapasiteten på sykehusene
  • 795 millioner mer til innkjøp av helseutstyr
  • 165 millioner mer til psykisk helse
  • 12 millioner mer for å skaffe mer helsepersonell
  • 10 millioner mer til hørselshemmede studenter
  • Kjøttmomsen senkes fra 23 til 18 prosent

- Det står ingenting her som tyder på at regjeringa må gå, sier KrF-leder Kjell Magne Bondevik til TV2.

Han sitter nå og setter seg inn i budsjettdetaljene. Trontalen i går tydet på at Ap-regjeringa ønsker å samarbeide med sentrumspartiene for å få flertall for et budsjett, men mye blir forandret før et flertall kan samle seg bak statsbudsjettet.

Ønsker populært budsjett

Fra klokka 10 gir vi deg tallene - hvilke områder regjeringen vil satse på, og hvem som taper.

Vi vil også vise hvordan årets statsbudsjett angår deg dersom forslaget går gjennom. Utover formiddagen kommer de politiske lederne med kommentarer til budsjettet. Alle var enige om at budsjett-signalene i trontalen tydet på at Stoltenberg ønsket samarbeid med sentrumspartiene.

Jens Stoltenberg må klare å lage et budsjett som han kan få flertall for - helst sammen med sentrum. Samtidig ønsker han å lage et så populært budsjett at det kan ta noe av lufta ut av FrP-ballongen.

Stoltenbergs svenneprøve

Ifjor rakk Ap-regjeringa kun å flikke på Bondevik-budsjettet. I år presenterer de et budsjett de har bygd opp fra bunnen.

Når budsjettforslaget er presentert, starter den lange kampen for å omarbeide det til noe som et Stortingsflertall kan stille seg bak.

BILLIGERE BENSIN: Hvis Stoltenberg får det som han vil, blir bensinen rundt ei krone billigere neste sommer.
SCHJØTTENS BUDSJETT: Slik ser statsbudsjettet ut på CD. Finansministeren presenterte budsjettet for Stortinget klokka 10.
BILLIGERE FYLL: Spriten blir 17,5 prosent billigere, men ølen til Sponheim blir like dyr.