Mer skatt - mindre moro

Synd og skam skal koste dyrt, om Kjell Magne Bondevik får det som han vil. For det skal koste på pungen å kose seg med brus, vin og tobakk dersom Bondevik-regjeringen får flertall for sine foreslåtte avgiftssjokk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Dette budsjettet står vi for, så får vi se hvordan resultatet blir i Stortinget, sa statsministeren da han presenterte tillegsproposisjonen i går formiddag.

Selv om det er liten grunn til å tro at avgiftssjokket blir i den størrelsesorden Bondevik og finansminister Gudmund Restad legger opp til, har de med dette dokumentet vist det norske folk hvilket syn sentrumsregjeringen har på skatte- og avgiftspolitikken.

Barnefamiliene

Bondevik-regjeringens budsjettforslag blir mottatt med jubel blant de småbarnsfamiliene som kan tenke seg å benytte seg av kontantstøtten på 36140 statlige kroner per barn på årsbasis.

Men kjøper de kombibil, må de belage seg på å betale like høy avgift som på personbil.
For småbarnsfamiliene er det også grunn til å merke seg at sentrumsregjeringen bare gir foreldrefradrag til dem som har dokumenterte utgifter til barnepass. Til gjengjeld øker dette fradraget med 700 kroner for ett barn og 800 kroner for to eller flere barn.

Pensjonistene

Minstepensjonistene blir tilgodesett med 1000 kroner mer per måned. Men en minstepensjonist som liker å slappe av med en røyk, litt sjokolade og en flaske brus eller vin, vil langt på vei betale tilbake hele pensjonsøkningen i økte avgifter.

Alderspensjonistene må også merke seg at særfradraget for alder reduseres fra vel 17600 kroner til 12000 kroner.

Rådyre laster

Bondevik begrunner sine «helsemotiverte avgifter» med at usunne livsvaner koster samfunnet store summer. Derfor skrur han til overfor røykerne som ingen annen statsminister har gjort før ham. En avgiftsøkning på 20 prosent på rulletobakk, sigarettpapir, sigarer og snus er kraftig kost, selv for røykerne - som for lengst har lært at deres uvaner skal saldere statsbudsjettene hver eneste høst.

De som foretrekker filtersigaretter slipper billigere unna. Her er den nominelle avgiftsøkningen på 10 prosent.

TV-kos

Sukkeravgiften bør økes med 25 prosent, mener sentrumsregjeringen. Avgiftsøkningen får ingen betydning for sjokolade og konservesprodukter, men det blir dyrere å ordne seg med søtsaker hjemme på kjøkkenbenken.
Det er ikke mindre oppsiktsvekkende at Bondevik vil straffe dem som liker brus og øl i avgiftsklasse A (det letteste av alle lettøl) med en nominell avgiftsøkning på 25 prosent. Det skal koste barnefamiliene dyrt å servere lørdagskos til Barne-TV.

Når mor og far skal hygge seg med noen øl eller en flaske vin seinere på kvelden, må de ut med minst 10 prosent mer enn i dag. Alle alkoholholdige drikker får et avgiftspåslag på 10 prosent.

- Det er vel knapt noen norsk statsminister som har gjort mer for å fremme organisert kriminalitet her i landet. Budsjettforslaget er et håndslag til hjemmebrennerne, sprit- og sigarettsmuglerne, sier en rystet administrerende direktør i Dagligvareforbundet, Peter N. Myhre.

Dyrere å fly

Sentrumsregjeringen foreslår også å innføre en flyseteavgift på utenlandsruter og mellom de store byene. Det innebærer en avgiftsøkning på ca. 35 prosent, opplyser informasjonsdirektør i SAS, Simen Revold.

- For en familie vil den nye seteavgiften bety mange hundre kroners påslag i flybilletten. For eksempel vil en firebarnsfamilie som flyr billigste måte Oslo-Bergen måtte betale om lag 900 kroner mer, sier Revold.

Forbruket ned

Bondevik-regjeringen har også bestemt seg for å dempe min og din handlelyst: Det private forbruket skal ned.

Skatter og avgifter øker med ca. 4,5 milliarder kroner i budsjettet for l998. Det er over to milliarder kroner mer enn det Jagland-regjeringen foreslo.

  • I forhold til Jagland-regjeringens forslag blir grensa for toppskatten oppjustert med mindre enn det den forrige regjeringen foreslo. Innslagspunktet reduseres fra 248000 kroner til 244000 for skatteklasse I, og fra 300000 til 295000 i skatteklasse II. Det øker statens skatteinntekter med 260 millioner kroner.
  • Trygdeavgiften økes med 0,4 prosent for alle, minus pensjonistene. Det er en flat bruttoskatt som gir ca.1,6 milliarder mer i statskassa.
Prissjokk på alt som er søtt og godt. Stasminister Kjell Magne Bondevik.
Statsminister Kjell Magne Bondevik