Mer skatt neste år

Regjeringen legger opp til en skatte- og avgiftsøkning på drøye 2,9 milliarder kroner i forslaget til statsbudsjett for år 2000. 100 000 flere skal betale toppskatt. Men kontantstøtten økes med 30 prosent.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et raskt overblikk over forslaget til neste års statsbudsjett har ikke avdekket store overraskelser i forhold til hva regjeringen varslet på forhånd.

Økt toppskatt

Regjeringen foreslår å øke grensene i toppskatten fra 269 100 kroner til 273 000 kroner i skatteklasse I. For skatteklasse II økes grensene fra 318 600 til 323 000 kroner.

Det innebærer at rundt 100 000 flere skatteytere må betale toppskatt. I realiteten er dette en innstramming på 550 millioner kroner i forhold til fjorårets statsbudsjett.

Totalt øker skatter og avgifter med 2,9 milliarder kroner.

Økt kontantstøtte

Arbeiderpartiet kan få store problemer med kapittelet om kontantstøtten. Regjeringen vil øke kontantstøtten til 3000 kroner pr. barn i måneden.

Det er en økning på nær 30 prosent i forhold til i fjor, da regjeringen måtte skjære kraftig ned på kontantstøtteposten i budsjettet.

Ikke en ekstra helsekrone

Regjeringen legger opp til at helsevesenet skal behandle 2 prosent flere pasienter neste år. Men de gir ikke en krone ekstra utover det de har lovt. Det betyr 1,6 milliarder ekstra til eldre. Psykiatri- og kreftpasienter får 1,1 milliarder kroner til allerede vedtatte planer.

Ikke billigere mat

For de som håpet på billigere mat neste år må nok finne seg i å suge på labben fram til 2001. Først til neste år regner regjeringen med å ha forslaget om lavere merverdiavgift på mat klart.

I dette forslaget ligger det også inne at det innføres merverdiavgift på hotellopphold og reiser. Det er det ikke i dag. Der regjeringen gir med ene hånda, tar den med den andre.

I budsjettforslaget skriver regjeringen at statens samlede inntekter på mva. ikke skal økes.

Bondeviks sigar

Han har sikkert råd til det, men statsministerens festsigarer vil trolig bli 15 prosent dyrere fra neste år. Regjeringen foreslår å øke avgiftene på sigarer, røyketobakk, snus og skrå.

Sigaretter blir ikke dyrere, ifølge budsjettforslaget.

Satser mot mafia

Justissektoren skal få en kvart milliard kroner mer, dersom regjeringens forslag går gjennom. Pengene skal blant annet brukes på å bekjempe organisert kriminalitet og økt grensekontroll.

De 275 nye politistillingene som ble opprettet i fjor blir videreført, og får 137 millioner kroner.

Skolesatsingen

Satsing på skolen ble en av valgkampens gjennomgående paroler. Det er skulle man ikke tro når man ser regjeringens budsjettforslag. Regjeringen bevilger 225 millioner kroner ekstra til en tiltakspakke til ungdomsskolen. I tillegg videreføres IT-satsingen som ble presentert i sommer: 105 ekstramillioner til å kjøpe brukte PC'er og øke lærernes IT-kompetanse.

Andre punkter i budsjettet

  • Regjeringen legger opp til en økning på nesten 2 milliarder kroner i avgifter på energibruk.
  • Alle bilavgifter øker med 2 prosent, også bensinprisen. Men diesel øker med 5,7 prosent.
  • Avgiften på kombi-biler øker med 10 prosent.
  • Ligningstaksten for fast eiendom økes med 10 prosent.
  • 3,5 prosent økning i egenandelene på de fleste helsetjenester.