Mer skatt på forurensing

Mer skatt på forurensing, mindre skatt på det vi vil ha mer av - som arbeid. Guro Fjellanger vil at det norske folk skal være med på en nasjonal dugnad for å begrense utslippene av klimagasser, allerede til våren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Veksten i klimagassutslipp handler i første rekke om forbruksmønsteret i den rike delen av verden. En avtale i Kyoto vil gjøre at vi må skru til med skatter og avgifter overfor det vi ikke vil ha: forurensing og sløsing med energi og ressurser, sier miljøvernminister Guro Fjellanger til Dagbladet.

Varmerekord i 1997

Fjellanger ser med bekymring på en dagsfersk rapport fra det britiske meteorologiske institutt og universitetet i Norwich.

Rapporten viser at overflatetemperaturen på jorda i 1997 vil bli 0,43 varmegrader høyere enn langtidsgjennomsnittet som ble målt fra 1961 til 1990.

Dette er 0,05 grader mer enn forrige rekordår, 1995, og den høyeste overflatetemperaturen som er målt siden vitenskapelige målinger ble satt i gang i 1860.

Fjellanger håper forskernes solide argumentasjon skal få gjennomslag på FN-møtet i Kyoto, som starter førstkommende mandag.
- Kyoto-avtalen blir neppe ambisiøs, men den vil uansett føre til at vi må gjennomføre tiltak, sier Fjellanger.

Grønn skatt

Hun varsler allerede nå at regjeringen i løpet av våren legger fram en stortingsmelding om grønn skatt, og en annen om oppfølgingstiltak etter klimatoppmøtet.

- Vi kommer til å foreslå konkrete tiltak på skatte- og avgiftssiden. Vi ønsker å vri forbruksmønsteret i en mer miljøvennlig retning, sier Fjellanger.