Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vinterværet:

Mer snø - og skiføre til påske

For de fleste nordmenn er definisjonen på ei god påske masse snø og flott skiføre. Og sånn blir påska i år, lover Meteorologisk institutt.

PÅSKEFØRE: Om ikke i gatene på Grünerløkka midt i Oslo blir som her, etter et kraftig snøfall i slutten av januar i år, blir det skiføre like i nærheten til påske. Foto: Tore Meek / NTB Scanpix
PÅSKEFØRE: Om ikke i gatene på Grünerløkka midt i Oslo blir som her, etter et kraftig snøfall i slutten av januar i år, blir det skiføre like i nærheten til påske. Foto: Tore Meek / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Det blir skiføre til påske der det er skiføre nå.

Det er statsmeteorolog Eldbjørg Moxnes som kommer med de gode nyhetene om ei snørik påske i Norge. I år er det ei ganske tidlig påske, fra palmesøndag 25. mars til 2. påskedag mandag 2. april.

Sibirkulda som har preget hele landet den siste tida, har sørget for at den snøen som har kommet ned, har blitt liggende. Og enkelte steder er det snakk om til dels store mengder.

Store snømengder

Søndag viste de offisielle målepunktene mer enn to meter snø tre steder i landet:

  • Eitrefjell, Ørsta, Møre og Romsdal: 234 cm
  • Rødalsfjellet, Odda, Hordaland: 210 cm
  • Mannen, Rauma, Møre og Romsdal: 203 cm.

Selv på Sørlandet, som er mer kjent for varme svaberg og sommersol, er det skikkelig skiføre.

Like utenfor Kristiansand sentrum, på Mosby, er det for eksempel 90 cm snø.

På Vestlandet må man litt opp i høyden og inn i landet for å finne nok snø til å gå på ski. Der er det til gjengjeld store mengder, som på Voss, der det er halvannen meter snø.

Her er lista med snømengder over hele landet.

Muligheter for mer snø på Østlandet og kanskje i sør kommende uke, og fortsatt kuldegrader til og med kommende søndag der det er minus nå.

Det er værutsiktene kommende uke i korttekst fra statsmeteorolog Eldbjørg Moxnes på Meteorologisk institutt, som lover mer snø til uka i teksten til et bilde som er lagt ut av de 53 centimeterne som er i hagen til værvarslingen på Blindern i Oslo.

Sibirkulda gir slipp

Moxnes kommer med et par nyttige presiseringer - først om kulde:

- Der er slutt på de uvanlige lave temperaturene mange opplevde siste uke. Den kaldeste lufta fra øst er fortrengt. Grovt regnet blir det et par grader kaldere over store områder enn det som er vanlig på denne årstida, forklarer statsmeteorologen.

I starten av mars sist uke ble det notert i alt 21 lokale kulderekorder for mars natt til torsdag med Folldal i Hedmark som den skarpeste med minus 42,0.

Det er bare kystområder fra Bergen til Lindesnes som ser ut til å få plussgrader - så vidt.

234 centimeter

Om mer snø de kommende uke sier Moxnes:

- Det blir over Oslo og Østlandet. Vind fra nordøst drar med seg fuktighet som blir snø i beskjedent omfang. Det blir nok spredt og lokalt og sannsynligvis så lite om gangen at det ikke blir nødvendig å måke.

I resten av landet ser det ut til å bli så godt som ingen nedbør. Langs hele vestlandskysten ser det ut til å bli overskyet, med temperaturer rundt null.

GRESSKLIPPER-TRIKS: Jonathan Schill og Kaitlynn Toporzycki har nettopp flyttet til ny bolig med en større oppkjørsel enn de er vant til, men å måke snø manuelt var ikke et alternativ for husstanden. Video: CNN Vis mer

Fra Trondheim og nordover er temperaturene en del lavere, men været skal bli mye det sammen. Overskyet.

For å få skikkelig finvær kommende uke må du dra så langt nord som Tromsø. Der skal det bli solskinn både mandag, tirsdag, onsdag og torsdag. Temperaturene vil på dagtid være litt over 10 minus.

Men jevnt over vil det blir overskyet stort sett i hele landet den kommende uka.

Skiføre til påske

Til slutt kan vi anføre, til dem som venter på våren, at Meteorologisk institutt ikke har noe faglig grunnlag for å si noe om når den melder sin ankomst ennå.

Inntil videre må man nok smøre både tålmodigheten og skiene.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!