Mer snø og regn i 100 år

Vestlandet og Nord-Norge må være forberedt på snøtunge vintre og regnfulle høstsesonger de neste hundre årene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

CICERO (Senter for klimaforskning) ble startet for ti år siden i dag. Direktør Knut H. Alfsen kan by på følgende langtidsvarsel:

- Vi må forberede oss på klimaendringer, og den typen vinter Nord-Norge har hatt i år vil det bli flere av. Flate tak er derfor ikke noe å satse på for de som skal bygge hus.

Varmere vinter

Global oppvarming som følge av utslipp fra industri og transport vil også forandre årstidene våre.

- Vintertemperaturen øker mer enn sommertemperaturen, og så lenge det er minusgrader vil temperaturøkningen resultere i mer snø. Områder som allerede har mye regn vil oppleve at regnmengden øker, dermed ligger bergensere dårlig an, sier Knut H. Alfsen.

Norge stiger

Polområdene smelter og verdenshavene vokser, men det økende havnivået kommer ikke til å ramme Skandinavia på samme måte som resten av verden.

- Siden vårt kontinent var tynget av is i istiden, er vi fortsatt i ferd med å stige. Dermed vil ikke vi rammes av den varslede økningen av havnivået. Og heller ikke de norske isbreene følger mønsteret i resten av verden. Våre isbreer vokser faktisk i takt med den økte temperaturen. Likevel vet vi ikke sikkert om vi kommer til å oppleve en økning i antall flommer. Antakeligvis vil det bli slik, men dette avhenger av nedbørsmengden om vinteren og temperaturforholdene om våren, sier Alfsen i CICERO.

Fire grader varmere

Avisa Washington Post publiserte i forrige uke konklusjonene i det internasjonale klimapanelets (IPCC) neste rapport. Rapporten forteller at temperaturen på verdensbasis vil øke med mellom én og fire grader de neste hundre årene og at havnivået vil stige med fra 10 til 100 centimeter.

Vannmangel, sykdommer og mindre matproduksjon er et scenario FNs klimapanel tegnet under klimaforhandlingene i Bonn i fjor høst. Når havet stiger, vil dette fortrenge arealer som er blitt brukt til jordbruk og bosetting i store deler av verden.

VENTER VERRE VÆR: Scener som dette vil vi oppleve oftere i tida som kommer, varsler klimaforskere.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer