Mer snø og regn i 100 år

Vestlandet og Nord-Norge må være forberedt på snøtunge vintre og regnfulle høstsesonger de neste hundre årene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

CICERO (Senter for klimaforskning) ble startet for ti år siden i dag. Direktør Knut H. Alfsen kan by på følgende langtidsvarsel:

- Vi må forberede oss på klimaendringer, og den typen vinter Nord-Norge har hatt i år vil det bli flere av. Flate tak er derfor ikke noe å satse på for de som skal bygge hus.

Varmere vinter

Global oppvarming som følge av utslipp fra industri og transport vil også forandre årstidene våre.

- Vintertemperaturen øker mer enn sommertemperaturen, og så lenge det er minusgrader vil temperaturøkningen resultere i mer snø. Områder som allerede har mye regn vil oppleve at regnmengden øker, dermed ligger bergensere dårlig an, sier Knut H. Alfsen.

Norge stiger

Polområdene smelter og verdenshavene vokser, men det økende havnivået kommer ikke til å ramme Skandinavia på samme måte som resten av verden.

- Siden vårt kontinent var tynget av is i istiden, er vi fortsatt i ferd med å stige. Dermed vil ikke vi rammes av den varslede økningen av havnivået. Og heller ikke de norske isbreene følger mønsteret i resten av verden. Våre isbreer vokser faktisk i takt med den økte temperaturen. Likevel vet vi ikke sikkert om vi kommer til å oppleve en økning i antall flommer. Antakeligvis vil det bli slik, men dette avhenger av nedbørsmengden om vinteren og temperaturforholdene om våren, sier Alfsen i CICERO.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer