Mer strømstans utover dagen i Nord-Norge

Olje- og energiministeren til hastemøte med Statnett i dag.

 MONSTERMASTER - ELLER IKKE:  Olje og energiminister Terje Riis Johansen skal på et hastemøte med Statnett i formiddag etter den dramatiske strønstansen i store deler av Nordland på grunn av en kabel som falt ned i går. FOTO: GORM KALLESTAD, SCANPIX.
MONSTERMASTER - ELLER IKKE: Olje og energiminister Terje Riis Johansen skal på et hastemøte med Statnett i formiddag etter den dramatiske strønstansen i store deler av Nordland på grunn av en kabel som falt ned i går. FOTO: GORM KALLESTAD, SCANPIX.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Strømabonnenter over store deler av Nordland, som plutselig mistet lys og elvarme klokka 08 i morges, fikk strømmen tilbake klokka 09 - en time tidligere enn Statnett varslet minutter før det skjedde.

Men det statlige koordineringsorganet for strømnettet varsler at det blir flere utkoplinger i områder utover dagen.

Lofotkraft, Vesterålskraft og Tromskraft vil trolig bli beordret ut klokka 11.00 med mellom 30 og 50 megawatt for å unngå mer omfattende feil på nett.

Årsaken til de akutte strømproblemene oppsto i går formiddag da en kabel falt ned i den sterke vinden fem kilometer sør for Bjerkvik i Nordland.

Det er fortsatt vanskelig vind- og føreforhold i området med den skadde kabelen, og det kan gå flere dager før feilen er fikset, opplyser selskapet i en pressemelding i formiddag.

Fare for nye utkoplinger - Situasjonen er fremdeles sårbar, og det er fare for nye utkoplinger ut over dagen, spesielt i områder med høyt forbruk, skriver Statnett.

Det var ved 07.30-tiden i morges at Statnett bestemte å kutte strømmen til abonnentene i Narvik, Harstad, Andøy, Lofoten og Vesterålen allerede fra klokka 08.00.

Det var selskapene Hålogaland Kraft, Narvik Energi, Andøy Energi og Trollfjord Kraft som plutselig ikke kunne levere lys og varme til flere titusener abonnenter.

Statsråden blir orientert Den dramatiske situasjonen i kjølvannet av et enkelt kabelbrudd, har fått ansvarlig statsråd til å reagere på sparket.

Olje- og energiminister Terje Riis Johansen har fått berammet et orienteringsmøte om strømsituasjonen på Statnetts hovedkontor i Oslo klokka 11 i dag, opplyser departementets informasjonsavdeling til Dagbladet.

Og andre politikere som har ropt høyt og lenge om mer kraft og flere linjer til sin region, har ikke vært seine å ta den prekære situasjonen i Nord-Norge «til inntekt» for sin kamp.

- Kan ikke mørklegge store deler av landet - Dette er et alvorlig varsel om at vi trenger linjeforsterkninger flere steder i landet. Vi kan ikke risikere å mørklegge store deler av landet vårt på grunn av kabelbrudd eller andre feil på kraftnettet, sier fylkesordfører Tore O. Sandvik i Sør-Trøndelag i en uttalelse en time etter at stramstansen i Nordland var kjent.

Han gjentar det gamle kravet om at Midt-Norge raskt må få en ny linje fra Ørskog til Fardal på grunn av Ormen Lange-utbyggingen, som ifølge fylkesordføreren «tapper regionen for store mengder strøm».