Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mer taxi-bråk i Oslo kommune: Småbarnsfar risikerer sparken etter fuktig bytur

Angrer bittert på nattlig taxi-tur til 713 kroner.

BELASTET KOMMUNEN: Fagforbundets Stig Berntsen (t.v.) representerer den kommuneansatte som etter 22 år risikerer sparken etter å ha kjørt en nattlig taxi-tur på kommunens regning. Foto: Hans Arne Vedlog.
BELASTET KOMMUNEN: Fagforbundets Stig Berntsen (t.v.) representerer den kommuneansatte som etter 22 år risikerer sparken etter å ha kjørt en nattlig taxi-tur på kommunens regning. Foto: Hans Arne Vedlog. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Det var idiotisk, det er alt jeg kan si. Nå er jeg livredd for å miste jobben, sier en småbarnsfar til Dagbladet. Han ønsker ikke navnet sitt i avisen.

Klokka var kvart på fire en lørdagsnatt i november i fjor da han og en kollega fra Oslo kommune gjorde noe de skulle angre på. Beruset troppet de opp ved sitt nattåpne arbeidssted. Der ba de nattevakta bestille en drosje til hver av dem. Drosjene kom, kjørte dem hjem og nå er mennene i trøbbel.

Oslo kommune endte nemlig opp med å betale regningen for turene, de kostet henholdsvis 396 og 713 kroner. Dette er klart i strid med kommunens reglement. Nå har begge fått varsel om at kommunen vurderer avskjedigelse.

- Jeg skjønner veldig godt at kommunen må gi meg en advarsel. Men sparken etter 22 år i kommunen uten å ha gjort noe tull tidligere, dét synes jeg er ganske heftig, sier han til Dagbladet.

Bekrefter saken

På forespørsel fra Dagbladet bekrefter den kommunale Helseetaten forholdet.

- Oslo kommune ser svært alvorlig på saker om økonomiske uregelmessigheter og misligheter, sier direktør Runar Nygård. Han viser til at Helseetaten forholder seg til bystyrets instruks for saksbehandling i saker om økonomiske uregelmessigheter og misligheter i Oslo kommune.

- Instruksen sier at «I tilfelle der det foreligger tilstrekkelig dokumentasjon på at en arbeidstaker har gjort seg skyldig i økonomiske misligheter, skal vedkommende som hovedregel gis avskjed», sier Nygård.

Den kommuneansatte har opphevet kommunens taushetsplikt. Det har gitt kommunen anledning til å kommentere mannens ansettelsesforhold overfor Dagbladet. Kommunen bekrefter mannens påstand om at den nattlige taxi-rekvireringen er den eneste uregelmessigheten han har registrert på seg.

Angrer bittert

Han håper at kommunen vil gi ham en ny sjanse - i stedet for sparken. Han er synlig berørt når Dagbladet møter han.

- Jeg angrer veldig, og håper jeg kan gjøre opp for meg, og få en advarsel, sier han. Mannens tillitsvalgte, Stig Berntsen i Fagforbundet, er tydelig oppgitt over kommunens behandling av saken.

- Det er provoserende å se hva man kan slippe unna med på ledernivå i Oslo kommune, sammenlignet med hvor man legger terskelen for å true med å sparke underordnede ansatte, sier Berntsen. Han viser til Dagbladets saker der det er avdekket at topp-politikere har fått kommunen til å dekke taxi-kjøring til og fra hjemmet, riktignok i forbindelse med jobb.

Han og Fagforbundet kommer ikke til å akseptere noe annet enn at småbarnsfaren får beholde jobben.

- Å miste jobben vil være helt kritisk for hans videre yrkesmuligheter. Vi mener derfor en passende reaksjon vil være en advarsel og at pengene fra drosjeturen betales tilbake, sier Berntsen.

Kritisk til kommunens behandling

Advokat Håvard L. Bjørnstad i Codex Advokat har mange års erfaring med arbeidsrett, og tviler på at Oslo kommune har rettslig grunnlag for å si opp den ansatte. Grunnen til det er mannens fartstid i kommunen og at beløpet på 713 kroner er lavt.

- Det er ingen tvil om at en arbeidstaker selvsagt ikke har grunnlag for å reise hjem fra byen på denne måten på arbeidsgivers regning. Men dersom dette er en som har oppført seg godt gjennom 22 år, så fremstår avskjed som en veldig drøy reaksjon, sier Bjørnstad. Han mener det naturlige vil være at kommunen og den ansatte finner en minnelig løsning.

IKKE IMPONERT: Advokat i Codex Advokat og ekspert i arbeidsrett, Håvard Bjørnstad. Foto: Ida von Hanno Bast / NTB Scanpix.
IKKE IMPONERT: Advokat i Codex Advokat og ekspert i arbeidsrett, Håvard Bjørnstad. Foto: Ida von Hanno Bast / NTB Scanpix. Vis mer

- De aller fleste som gjør noe dumt på en arbeidsplass får en fair sjanse til å rydde opp. Man skal få en smekk over fingrene for et slikt forhold, men etter 22 år i kommunen skal man ikke miste jobben på denne måten, mener Bjørnstad.

Gitt at saken skulle havne i rettssystemet har ikke den erfarne arbeidsrettsadvokaten noe tro på at kommunen vil vinne frem.

- Jeg tror domstolen ville vurdert avskjeden som ugyldig og heller ikke opprettholdt den som en oppsigelse. Det er min umiddelbare reaksjon knyttet til dette, sier Bjørnstad.

Helseetaten i Oslo kommune har ikke kommentert kritikken fra advokaten.

Kritiserer taxi-rutiner

Småbarnsfarens kollega har trådt feil mer enn én gang. Han har selv innrømmet at han har kjørt flere taxi-turer som har vært på kanten av reglementet, og beskriver selv dette som «å ha utnyttet ordningen», ifølge Kommunerevisjonens rapport om saken.

Revisjonen anbefaler imidlertid kommunen om å se bort fra turene. Grunnen til det er kommunens lemfeldige praksis for taxi-kjøring, som ledelsen ikke har slått ned på:

«Kommunerevisjonen mener at Helseetaten indirekte har akseptert bruk av kredittkjøring utover hva rutinen tilsier. Ledelsen har over tid vært kjent med, og ikke strammet inn, bruk av ordningen hvor forhåndsgodkjenning ikke har vært dokumentert, det har vært mangelfull innlevering av kvittering samt kjøring når offentlig transport trolig har vært tilgjengelig. Kommunerevisjonen mener derfor at all bruk i strid med den skriftlige rutinen ikke kan ansees som brudd på vilkårene», skriver revisjonen.

For disse kjøreturene slipper han dermed av kroken. Det gjorde også kommunens egne topp-politikere etter omdiskutert taxibruk:

Som tidligere omtalt i Dagbladet har flere topp-politikere i Oslo kommune blitt hentet hjemme eller kjørt til jobb i taxi. Flere av regningene var heller ikke fylt ut korrekt.

I løpet av kort tid blir det avgjort om den nattlige taxi-bruken i november koster de to kommuneansatte jobben.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!