Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Mer terror i framtida

- Massedrapsaksjoner i Norge er usannsynlig, men kan ikke utelukkes.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Terrorismen vil øke i verden i framtida, og Norge vil ikke slippe unna. Det sier Thomas Hegghammer, ekspert på terrorisme og Midtøsten-problematikk ved Forsvarets forskningsinstitutt til Vårt Land.

Forskeren tror økt norsk innsats i utlandet vil føre til terroraksjoner rettet mot Norge.

- Dersom polariseringen i «islam-debatten» fortsetter, vil den før eller siden gi seg utslag i mindre voldsaksjoner fra radikalisert muslimsk ungdom, og/eller fra høyreradikale. Massedrapsaksjoner i Norge er mindre sannsynlig, men kan ikke utelukkes, sier Hegghammer til avisa.

Kulturell polarisering

Årsaken mener Hegghammer er sammensatt, men særlig tre konfliktområder peker seg ut. Både Palestina, Irak og Tsjetsjenia er områder der rekrutteringen av islamister til terror er sterk.

Han mener disse tre områdene er spesielt kritiske, både fordi Vesten har startet nye konflikter uten å løse de gamle, og fordi det foregår en kulturell polarisering mellom muslimer og ikke-muslimer.

- Mer terror i framtida

Forskeren mener en slik polarisering kan føre til en pan-islamsk nasjonalisme, der muslimer samler seg mot ikke-muslimer i forsvar mot andre interesser i en global jihad.

- MER TERROR I FRAMTIDA: Midtøsten-ekspert Thomas Hegghammer mener det vil bli mer terror i årene som kommer. Illustrasjonsfoto: Scanpix
- MER TERROR I FRAMTIDA: Midtøsten-ekspert Thomas Hegghammer mener det vil bli mer terror i årene som kommer. Illustrasjonsfoto: Scanpix Vis mer

- Mye peker på at det vil bli mer internasjonal terror i framtida, og at den såkalte jihadismen vil være med oss i lang tid framover, sier Hegghammer.

Hele Norges coronakart