Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

-Mer til Palestina i år enn i fjor

Jens Stoltenberg ga løfter i Stortinget i formiddag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): -Norge skal støtte det palestinske folket på minst samme nivå i år som i fjor, kanskje med mer, slo statsminister Jens Stoltenberg fast i Stortingets åpne spørretime i formiddag.

Både Kristelig Folkepartis Dagfinn Høybråten, Fremskrittspartiets Morten Høglund og Erna Solberg ville ha en ny klargjøring av regjeringens Midtøsten-politikk like før statsministeren skulle videre i møte med nettopp Palestinas president Mahmoud Abbas.

Stoltenberg gjentok at Regjeringen har bred støtte i Stortinget for at det skal være både en palestinsk og en israelsk stat.

- Hamas må avstå fra vold, akseptere staten Israel og overholde internasjonale avtaler. Hovedstøtten til Palestina vil fortsatt bli kanalisert gjennom FN og frivillige organisasjoner. Et av punktene jeg skal diskutere med president Abbas i dag, er den direkte støtten gjennom den palestinske regjeringen, blant annet til sykehus, sa Stoltenberg.

Norge har allerede utbetalt 10 millioner dollar- om lag 70 millioner kroner - som bidrag til de palestinske selvstyremyndighetene. Det var før Hamas hadde vunnet det palestinske valget.

De norske pengene som kanaliseres rett til de palestinske myndighetene, utgjør bare 20 prosent av den samlede norske støtten.

Forferdet over Langeland

Dagfinn Høybråten mente at versjonene til utenriksminister Jonas Gahr Støre og utviklingsminister Erik Solheim om Palestina-spørsmålet har skapt forvirring om norsk utenrikspolitikk. Høyre-leder Erna Solberg var forferdet over SVs stortingsrepresentant Hallgeir Langeland, som hun mente hadde sidestilt Israels Palestina-holdninger med nazi-Tyskland. Og Fremskrittspartiets utenrikspolitiske talsmann Morten Høglund lurte på om statsministeren var bekvem med måten debatten hadde utviklet seg på.

 VENTER PÅ JENS:  Palestinas nyvalgte president Mahmoud Abbas møtte utenriksminister Jona Gahr Støre og utviklingsminister Erik Solheim mens statsminister Jens Stoltenberg forberedte seg til Stortingets spørretime og møtet med Abbas seinere på dagen. Nå har Abbas og Stoltenberg kommet sammen på statsministerens kontor. Foto: Sara Johannessen, Scanpix.
VENTER PÅ JENS: Palestinas nyvalgte president Mahmoud Abbas møtte utenriksminister Jona Gahr Støre og utviklingsminister Erik Solheim mens statsminister Jens Stoltenberg forberedte seg til Stortingets spørretime og møtet med Abbas seinere på dagen. Nå har Abbas og Stoltenberg kommet sammen på statsministerens kontor. Foto: Sara Johannessen, Scanpix. Vis mer

- Det er ingen problemer at to regjeringsmedlemmer her for seg formulerer seg om samme sak så lenge det er den samme saken. Det er en styrke ved norsk utenrikspolitikk at det er en debatt, svarte Stoltenberg.

Uvante kompiser

Formiddagens sjeldne buddies i Stortinget var forøvrig statsminister Jens Stoltenberg og Lars Sponheim. Da hadde Venstre-lederen gitt ros for Regjeringens vyer i transportsektoren og dessuten ment at Stoltenberg kunne leve godt med utenrikspolitisk støy i SVs bakgård, som han kalte det.

- Noe av det hyggeligste i dag er at jeg er mer enig med Lars Sponheim enn jeg pleier å være, sa Stoltenberg før klokka tikket mot møte med den palestinske presidenten.

image: -Mer til Palestina i år enn i fjor
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media