FN-rapport slår alarm om verdens tilstand:

Mer tørke, branner, ekstremnedbør og ekstreme temperaturer

Nå har verdens klimaforskere slått det fast: Verden er i ubalanse, og det er vi mennesker som har skylda.

KLIMA I KRISE: En lokal innbygger står oppgitt og holder en vannslange som er tom nettopp vann for å slukke den voldsomme brannen på den greske Evia-øya søndag. Enorme områder granskog er borte, hus er ødelagt, og både turister og lokale innbyggere måtte rømme fra flammene. Foto: AFP/NTB
KLIMA I KRISE: En lokal innbygger står oppgitt og holder en vannslange som er tom nettopp vann for å slukke den voldsomme brannen på den greske Evia-øya søndag. Enorme områder granskog er borte, hus er ødelagt, og både turister og lokale innbyggere måtte rømme fra flammene. Foto: AFP/NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

«Rød kode for menneskeheten», ble fasiten da FNs klimarapport ble lagt fram mandag. Her slås det fast at menneskelig aktivitet har skylda for de pågående og voldsomme klimaendringene.

- Ekstremværet er her, det blir verre og det kommer oftere, oppsummerer Asgeir Sorteberg, professor i meteorologi, ved Universitetet i Bergen.

Flom, regn og branner

Sorteberg har vært høringsredaktator for ekstremvær-kapittelet, og jobbet med IPCC-rapporten de tre siste åra.

- Konklusjonen at store deler av verden allerede observert økning av ekstremvær. Hvilken type avhenger av hvor du er på globusen. Men tørke og effekt på landbruk, store branner, vann ... Går du til Norge, blir det nedbørsekstremer, flom og skred. Mer av nedbør, som regn, sier meteorologen.

Foreløpig er det nedbørsekstremer, flom og skred som vil ramme Norge. Men om verden blir enda varmere, vil Norge bli varmere enn ellers fordi landet er nær Nordpolen.

- Om det blir fire grader varmere i verden, vil Norge oppleve å bli fem eller kanskje seks grader varmere. Det vil føre til at jordfuktigheten vil gå ned om sommeren fordi det blir varmere og fordamper mer. Det er én av ingrediensene som skal til for å få kraftig brann. Så det kan bli en risiko, også for Norge, men er ikke kartlagt godt nok ennå, sier Sorteberg.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer