FN-rapport slår alarm om verdens tilstand:

Mer tørke, branner, ekstremnedbør og ekstreme temperaturer

Nå har verdens klimaforskere slått det fast: Verden er i ubalanse, og det er vi mennesker som har skylda.

KLIMA I KRISE: En lokal innbygger står oppgitt og holder en vannslange som er tom nettopp vann for å slukke den voldsomme brannen på den greske Evia-øya søndag. Enorme områder granskog er borte, hus er ødelagt, og både turister og lokale innbyggere måtte rømme fra flammene. Foto: AFP/NTB
KLIMA I KRISE: En lokal innbygger står oppgitt og holder en vannslange som er tom nettopp vann for å slukke den voldsomme brannen på den greske Evia-øya søndag. Enorme områder granskog er borte, hus er ødelagt, og både turister og lokale innbyggere måtte rømme fra flammene. Foto: AFP/NTB Vis mer
Publisert

«Rød kode for menneskeheten», ble fasiten da FNs klimarapport ble lagt fram mandag. Her slås det fast at menneskelig aktivitet har skylda for de pågående og voldsomme klimaendringene.

- Ekstremværet er her, det blir verre og det kommer oftere, oppsummerer Asgeir Sorteberg, professor i meteorologi, ved Universitetet i Bergen.

Flom, regn og branner

Sorteberg har vært høringsredaktator for ekstremvær-kapittelet, og jobbet med IPCC-rapporten de tre siste åra.

- Konklusjonen at store deler av verden allerede observert økning av ekstremvær. Hvilken type avhenger av hvor du er på globusen. Men tørke og effekt på landbruk, store branner, vann ... Går du til Norge, blir det nedbørsekstremer, flom og skred. Mer av nedbør, som regn, sier meteorologen.

SAMMENHENG: Klimaforskerne kan fastslå med stor sikkerhet at menneskeskapte klimautslipp har en sammenheng med ekstremvær. Reporter: Line Fransson. Video: Magnus Paus Vis mer

Foreløpig er det nedbørsekstremer, flom og skred som vil ramme Norge. Men om verden blir enda varmere, vil Norge bli varmere enn ellers fordi landet er nær Nordpolen.

- Om det blir fire grader varmere i verden, vil Norge oppleve å bli fem eller kanskje seks grader varmere. Det vil føre til at jordfuktigheten vil gå ned om sommeren fordi det blir varmere og fordamper mer. Det er én av ingrediensene som skal til for å få kraftig brann. Så det kan bli en risiko, også for Norge, men er ikke kartlagt godt nok ennå, sier Sorteberg.

DYSTERT: Klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn (V) er bekymret over menneskeskapte klimautslipp, men er glad for at forskningen er så sikker. Reporter: Line Fransson. Video: Magnus Paus Vis mer

Klima-krise-sommer

Årets sommer, med voldsomme skogbranner, ekstreme hetebølger og tørke, voldsomme regnfall og flommer, viser hva verden har i vente, ifølge klimarapporten.

- Kunnskapen er dønn solid, den er skremmende, og den skyldes oss mennesker, sa Ellen Hambro, direktør i Miljødirektoratet, da rapporten ble lagt fram i Oslo.

Meteorolog Sorteberg og de andre forskerne som har deltatt i rapporten råder nå både politikere, velgere og alle andre om å lese rapporten og sette seg inn i hvilke scenarioer vi - og verden - kan forvente.

- Rapporten viser hva som skjer om det er to eller fire graders oppvarming. For hvilket klima vil du at dine barn og barnebarn skal arve? Spør meteorologen.

HAR HÅP: Professor i meteorologi, Asgeir Sorteberg, er bekymret over en klode i ubalanse. Foto: Annika Byrde / NTB
HAR HÅP: Professor i meteorologi, Asgeir Sorteberg, er bekymret over en klode i ubalanse. Foto: Annika Byrde / NTB Vis mer

- Akutt-situasjon

Én ting er sikkert: Blir verden fire grader varmere, vil det bli enda mer økning i både tørke, ekstremnedbør og ekstreme temperaturer enn verden har opplevd i sommer.

- Vi har satt oss selv i en situasjon der vi må gjøre veldig dramatiske ting på kort tid. Klimautfordringene har vi visst om lenge. FNs klimapanel kom med sin første rapport for 30 år siden. Hadde man begynt da, kunne man gjort mye mer gradvis, sier meteorolog Sorteberg og fortsetter:

- Nå er vi i en akuttsituasjon der vi må sette i gang ganske kraftige tiltak, og det blir problematisk for folk å forholde seg til fordi det blir ganske dramatiske inngrep.

Må kutte voldsomt

Verdens ledere og FNs klimapanel har gjennom tiår håpet å unngå en høyere temperaturøkning enn 1,5 grader, noe som denne rapporten viser at er omtrent umulig å nå.

- Alarmklokkene er øredøvende og bevisene er uomtvistelige, sa FN-sjef António Guterres i en uttalelse, der han også ga «menneskeheten kode rød».

Klima- og miljøvernminister Sveinung Rotevatn (V) er bekymret.

MISTET LIVET: I 2019 opplevde innbyggerne i Jølster voldsom regnbør og ras. En person døde også. I framtida kan det bli stadig flere slike nedbørsmengder og flommer, om ikke verdens politikere handler raskere enn hittil. Foto: NTB
MISTET LIVET: I 2019 opplevde innbyggerne i Jølster voldsom regnbør og ras. En person døde også. I framtida kan det bli stadig flere slike nedbørsmengder og flommer, om ikke verdens politikere handler raskere enn hittil. Foto: NTB Vis mer

- Rapporten tegner et dystert bilde, men jeg glad for at vi får et enda bedre kunnskapsgrunnlag. For situasjonen er dramatisk, med ekstremvær over hele verden. Nå må flere gjøre mer. Alt håp er ikke ute. Vi skal klare dette, sier Rotevatn.

FLOMMER OVER: Innbyggerne langs Maas-elva i Nederland måtte flykte i full fart da elva vokste i enorm fart på grunn av nedbør i forrige måned. Minst 126 personer døde i flommene som rammet Belgia, Nederland og deler av Tyskland. Mer ekstremnedbør og flommer vil komme i åra som kommer. Foto: AFP/NTB
FLOMMER OVER: Innbyggerne langs Maas-elva i Nederland måtte flykte i full fart da elva vokste i enorm fart på grunn av nedbør i forrige måned. Minst 126 personer døde i flommene som rammet Belgia, Nederland og deler av Tyskland. Mer ekstremnedbør og flommer vil komme i åra som kommer. Foto: AFP/NTB Vis mer

FN-rapporten har blitt jobbet med av flere hundre forskere fra hele verden og skal være en uhildet og objektiv rapport om det siste fra forskningsverdenen når det gjelder klodens tilstand.

Fakta IPCC-rapporten

  • FNs klimapanel (IPCC) kom mandag med sin sjette rapport, Climate Change 2021: the Physical Science Basis, om verdens klimatilstand. Om framtidige farer, og hvordan vi bør forholde seg til de - og begrense skadene.
  • Målet er å informere politikere, beslutningstagere og folk flest om hva forskerne vet om de pågående klimaendringene.
  • IPCC vil gi ut tre rapporter: Om global oppvarming, klimaendring på jorda - og hvordan klimaendringene påvirker havet.

- Skuffende

Forskerne som har bidratt i IPCC-rapporten understreker derfor at de ikke kan komme med noen vurderinger når det gjelder norske eller andre politikeres innsats i klimaarbeidet. Som meteorolog og forsker drister Sorteberg seg litt lenger:

- Det er skuffende at man ikke har greid, verken i Norge eller i andre land, å starte jobben med å redusere klimagassene mye før. Vi har et entydig bilde fra hele verden som viser at klimaendringene er i gang, sier han.

Sorteberg sier han «sover godt om natta» fordi det har «skjedd mye positivt de siste åra».

- At vi kan sitte å si det vi gjør nå, gjør at vi har sjanse til å gjøre noe med det. Vi kan planlegge og lage et samfunn som er klimarobust sånn at vi kan leve i et klima som blir annerledes, sier han, men legger til:

- Den planleggingen må begynne nå.

KLIMARAPPORTEN: Lederen i Naturvernforbundet, Truls Gulowsen (47) med en klar oppfordring om hvilke partier man bør styre unna til valget. Reporter: Line Fransson. Video: Magnus Paus Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer