- Mer tvang

- Jeg ønsker å åpne opp for mer bruk av tvang under behandling av narkomane, sier sosialminister Magnhild Meltveit Kleppa. Hun er bekymret over narkotikautviklingen, og ønsker å gripe inn med strakstiltak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi må styrke behandlingstilbudet og satse mer på ettervern over lengre perioder, sier Kleppa. Siste dagers oppslag i Dagbladet har gått inn på sosialministeren. Hun er urolig over utviklingen, og har et brennende ønske om å iverksette strakstiltak.

- De høye overdosedødsfallene hittil i år bekymrer meg.

Jeg er også svært urolig over at stadig nye grupper flørter vilt med narkotiske stoffer, sier Meltveit Kleppa.

Nå foreslår hun å øke 1998-budsjettet med 30 millioner kroner for å gå utviklingen i møte. 10 millioner skal gå til metadonbehandling, resten til handlingsplan. Samtidig mener sosialministeren at kommuner og fylkeskommuner må ta større ansvar for å gi den enkelte misbruker oppfølging.

Tapte kampen

- Jeg er svært opptatt av de narkomanes situasjon, og kjenner personlig ungdommer som har tapt kampen mot narkotikahelvetet. Som oftest er det mange og sammensatte grunner til at noen havner på kjøret. Det er disse årsakene vi i større grad må rette oss inn mot. Bare slik kan vi møte utviklingen, sier hun. Sosialministeren føler et tungt ansvar for de problemene narkotiske stoffer er i ferd med å påføre det norske samfunnet.

- For meg er det både et mål og en seier for hver person som kan reddes ut og føres på rett kjøl igjen.
Jeg ser helt klart at vi trenger å styrke behandlingstilbudet og ikke minst ettervernet for å kunne lykkes. Det er svært viktig å gi motiverte misbrukere et tilbud når de er klare for det, men jeg avviser heller ikke bruk av tvangstiltak dersom pårørende ber om det, sier Kleppa.

- Bry deg!

I vår la hun fram et lovforslag til Stortinget som åpner for å bruke tvang i større grad overfor rusmisbrukere. Dette forslaget vil bli behandlet i løpet av høsten.

Kleppa vil ikke innrømme at dagens narkotikapolitikk har spilt fallitt med høye strafferammer og manglende behandlingstilbud.

- Det hjelper lite å kritisere hva som har skjedd tidligere. Vi er nødt til å se framover og styrke den tverrfaglige innsatsen. Målet er å få tilbake et narkotikafritt samfunn.

- Er ikke det å leve i sin egen verden?

- Nei. Det er et meget idealistisk mål, som angir retning for arbeidet. Gir vi opp dette målet, gir vi opp kampen. Vi har alle et ansvar for å nå dette målet. Mitt ønske er at folk blir flinkere til å bry seg om hverandre og reagere før det er for seint, oppfordrer Kleppa.