Sverige søker Nato-medlemskap

- Mer utsatt for trusler nå

Trusselen mot Sverige er høyere i overgangsperioden etter Nato-søknaden, mener svensk militærekspert.

DÅRLIG: Oberstløytnant ved Försvarshögskolan Joakim Paasikivi melder at det går dårlig for russerne under Ukraina-krigen, men at dette er bra for norden. Programleder: Christina Holen Korneliussen. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Onsdag leverte både Sverige og Finland søknader om Nato-medlemskap til alliansens generalsekretær Jens Stoltenberg.

Russlands president Vladimir Putin har på sin side advart de to nordiske landene om konsekvenser dersom alliansen utvider.

Han har likevel vært relativt mild i sin respons, og har sagt at Sverige og Finlands potensielle medlemskap ikke i seg selv utgjør en trussel for Russland, ifølge Reuters.

Mer utsatt

Oberstløytnant i den svenske hæren og lektor ved den svenske Försvarshögskolan, Joakim Paasikivi, mener trusselnivået er høyere i overgangsperioden.

- Vi er mer utsatt for mulige trusler nå i gråsoneperioden enn vi var tidligere. Samtidig har vi fått forsikringer fra Norge og andre naboland om støtte om noe skulle skje, sier Paasikivi til Dagbladet.

Delt trusselbilde

Paasiviki beskriver trusselbildet fra Russland som delt.

- Akkurat nå er vi mindre utsatt for trusler fra bakkenivå og sjøen, fordi styrkene er i Ukraina og dør i hopetall, for å si det rett ut. Men de andre truslene finnes fremdeles, sier Paasikivi.

Han peker på cyberangrep og hybridkrigføring som potensielle trusler.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer