Sverige søker Nato-medlemskap

- Mer utsatt for trusler nå

Trusselen mot Sverige er høyere i overgangsperioden etter Nato-søknaden, mener svensk militærekspert.

DÅRLIG: Oberstløytnant ved Försvarshögskolan Joakim Paasikivi melder at det går dårlig for russerne under Ukraina-krigen, men at dette er bra for norden. Programleder: Christina Holen Korneliussen. Vis mer
Publisert

Onsdag leverte både Sverige og Finland søknader om Nato-medlemskap til alliansens generalsekretær Jens Stoltenberg.

Russlands president Vladimir Putin har på sin side advart de to nordiske landene om konsekvenser dersom alliansen utvider.

Han har likevel vært relativt mild i sin respons, og har sagt at Sverige og Finlands potensielle medlemskap ikke i seg selv utgjør en trussel for Russland, ifølge Reuters.

Mer utsatt

Oberstløytnant i den svenske hæren og lektor ved den svenske Försvarshögskolan, Joakim Paasikivi, mener trusselnivået er høyere i overgangsperioden.

POSITIV: Oberstløytnant i den svenske hæren, Joakim Paasikivi, mener svensk og finsk Nato-medlemsskap vil være et gode for sikkerheten i hele Norden. Foto: Anders G. Warne
POSITIV: Oberstløytnant i den svenske hæren, Joakim Paasikivi, mener svensk og finsk Nato-medlemsskap vil være et gode for sikkerheten i hele Norden. Foto: Anders G. Warne Vis mer

- Vi er mer utsatt for mulige trusler nå i gråsoneperioden enn vi var tidligere. Samtidig har vi fått forsikringer fra Norge og andre naboland om støtte om noe skulle skje, sier Paasikivi til Dagbladet.

Delt trusselbilde

Paasiviki beskriver trusselbildet fra Russland som delt.

- Akkurat nå er vi mindre utsatt for trusler fra bakkenivå og sjøen, fordi styrkene er i Ukraina og dør i hopetall, for å si det rett ut. Men de andre truslene finnes fremdeles, sier Paasikivi.

Han peker på cyberangrep og hybridkrigføring som potensielle trusler.

- Vi skal huske at Russland er den eneste atommakten i vår region, sier oberstløytnanten.

Positiv

Han mener selv at Nato-medlemskap ville vært et gode for Sverige.

- Jeg kan ikke snakke for hele det svenske forsvaret, men min analyse som lektor ved Försvarshögskolan er at dette er positivt, sier han.

- For Sverige og Finland innebærer det en stor økning i sikkerheten. Det er også et bidrag til den felles sikkerheten i hele Norden, sier han.

Overgangen til Nato-medlemskap vil ikke være en stor omvelting rent logistisk, forteller han.

Omfattende samarbeid

Landet har allerede et omfattende militært samarbeid med alliansen.

- Vi har få steg igjen før vi er helt operative medlemmer.

Stegene svenskene må gjennom er endringer i kryptosystemer og operativ planlegging, forteller han.

- Det vil gå fort å integrere når beskjeden kommer.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer