Mer vær i vente

Statsmeteorolog Øyvind Johnsen ved Meteorologisk institutt er rimelig sikker på at det verste uværet har gitt seg, men han slår likevel fast at det blir mer vær i dagene som kommer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-  I Nord-Norge og på Vestlandet vil de merke været. Storm og nedbør. I Sør-Norge kan vi vente betydelig bedre være fra tirsdag, sier Øyvind Johnsen til Dagbladet.

Han understreker at det ikke er snakk om ekstrem-vær i Norge den nærmeste tida.

Nord-Norge

«Narve» har gitt seg og været har snudd i de tre nordligste fylkene. Meteorologisk institutt mener likevel det blir liten storm fra Nordland til Finnmark.

-  Det blir betydelig mildere, spesielt i Nordland. Søndag må vi regne med sludd og deretter regn. I høyere strøk vil det snø, sier Johnsen.

Kjøreforholdene i Nordland og spesielt i Nord-Troms og Vest-Finnmark vil være vanskelig. Snø, fokk, sludd og stigende temperaturer vil føre til glatte og vanskelige kjøreforhold.

I kyststrøkene vil det fortsatt blåse kraftig.

-  Vi regner med lite storm. Og det vil fortsatt være problemer med ising på båter. De som ikke har hogget is på båtene i Nord-Troms og Vest-Finnmark bør gjøre det med en gang, sier Johnsen.

 «DØDELIG» SNØ: Det ser ut som om denne stolen i Arendal ikke kommer til å oppleve den blide Sørlandssommeren. Meteorologene varsler imidlertid ikke om ny nedbør. Foto: Dag Sunde
«DØDELIG» SNØ: Det ser ut som om denne stolen i Arendal ikke kommer til å oppleve den blide Sørlandssommeren. Meteorologene varsler imidlertid ikke om ny nedbør. Foto: Dag Sunde Vis mer

Været skal bli noe bedre fra tirsdag av, men fortsatt vil det komme nedbør og det vil fortsette å blåse kraftig vind i Nord-Norge.

Trøndelag

I Trøndelag fortsetter det å blåse - sterk kuling de nærmeste dagene. I kyststrøkene i Sør- og Nord-Trøndelag vil det regne, mens det i fjelltraktene i Midt-Norge vil bli litt kaldere og nedbøren kommer som snø.

-  Vi tror det blir begrenset med nedbør i Trøndelag, men det er ikke ventet «god-vær» de nærmeste dagene, sier statsmeteorologen.

Kjøreforholdene i Trøndelag vil variere, men i områdene hvor temperaturen vil ligge rundt null grader kan det bli veldig glatt.

Nord-Vestlandet

I Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal er det ventet kraftig vind de nærmeste dagene.

-  Ved Stadt kan det bli sterk storm. På kysten vil det regne. Lenger inn landet kan komme betydelig mengder med snø de nærmeste dagene. Det ser ut til at det søndag vil komme rundt 20 cm snø. Mandag er det ventet rundt 30 cm snø.

Statsmeteorologen mener at fra tirsdag av vil bli bedre vær på Nord-Vestlandet.

-  I dagene framover ser bra ut for Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal. Nedbøren og den kraftige vinden vil gi seg tirsdag, mener Øyvind Johnsen.

Sør-Vestlandet

Hordaland må også regne med betydelige mengder med nedbør, både søndag og mandag. I enkelte områder kan det komme opp mot femti cm snø de nærmeste dagene.

I Rogaland vil det derimot ikke regne eller snø like mye.

-  Kjøreforholdene på Vestlandet kommer trolig til å være vanskelige. Det vil absolutt være glatte veibaner. Fra tirsdag av er det ventet bedre vær også i Hordaland og Rogaland, sier Øyvind Johnsen ved Meteorologisk institutt.

Sørlandet

I Agder-fylkene blir det forholdsvis lite nedbør i dagene som kommer.

-  Søndag kan det ventes noen få cm med snø. Mandag blir det betydelig mildere. Temperaturen vil stige og tirsdag vil det i kystområdene være 4 til 5 plussgrader midt på dagen, sier statsmeteorologen.

Østlandet

I dag søndag er det ventet noen få cm med snø på Østlandet. Mandag skal det bli betydelig mildere og det vil enkelte steder kunne bli fra en til to plussgrader.

-  Kjøreforholdene på Østlandet bør bli rimelig greie, sier Johnsen.

Men i fjelltraktene - gjelder også Setesdal og Langfjella - er det ventet betydelig mengder med snø.

-  I Jotunheimen kan det komme opp til 50 cm snø. Men værutsiktene for Sør-Norge - sør for Stadt og Dovre ser lovende ut fra tirsdag av. Våre analyser viser pent vær på Østlandet. Når det gjelder området fra Dovre og hele Nord-Norge vil jeg vel si at det blir mer vær. Ikke uvær, men heller ikke pent vær, sier statsmeteorolog Øyvind Johnsen.

Rasfare

Det kraftige snøfallet fredag og de ventende nedbørsmengdene søndag og mandag gjør at det er stor fare for snøskred i fjellheimen de nærmeste dagene.

-  Bare på Kongsberg kom det om lag 50 cm snø fra fredag til lørdag. I fjellet vil det fortsette å snø og faren for skred er betydelig i Sør-Norge, sier statsmeteorolog Øyvind Johnsen.

Mareritt på Kastrup

Over 1200 nordmenn ble direkte berørt av kaoset på Kastrup fredag og i går. Først ved middagstider i dag søndag regner SAS med at flyrutene vil gå som normalt.

-  Dette har vært en ekstrem situasjon. Det har vært fullstendig kaos på Kastrup og det skyldes været. Flyplassen ble åpnet igjen lørdag morgen, men det har tatt tid å flyene dit de skal være i henhold til rutetabellen, sier informasjonssjef Kenneth Vikse i SAS Braathens til Dagbladet.

-  Problemet har vært i Danmark, utover det er vi nå i rute, sier Vikse.

b> HERLIG: Ahine Ragnif(32) med datteren Tilde(10 mnd) og mormor Lise Ragnif(58) koste seg på skitur i Oslo-marka i går. - Det er kjempeherlig, med nydelig føre, sier Anine Ragnif til Dagbladet. Hun lover at det blir ny tur i dag.
HVOR ER BILEN? : Fotografert på Rudshøgda sør for Lillehammer.
MOBILT HJEM: Denne campingvogna klarte ikke å stå av vinden i Beiarn i Nordland.
VÆRKUNST: I Nord-Norge lagde uværet disse vakre isskulpturene i Straumen i Sørfold.
PÅ BAKKEN: All trafikk på Kastrup lufthavn ved København ble stoppet på grunn av is og snø fredag. I dag regner SAS med at trafikken vil gå som normalt.