Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mer vann på Mars og det er renere enn man trodde

Satellittbilder avslører.

MARS:
Disse bildene viser hvordan vannisen i to meteorittkratere på Mars (øverst til venstre) gradvis fordamper, til den ikke lenger vises på bildet nederst til høyre. Prosessen tok 15 uker.
 Foto: NASA / HANDOUT / / Scanpix
MARS: Disse bildene viser hvordan vannisen i to meteorittkratere på Mars (øverst til venstre) gradvis fordamper, til den ikke lenger vises på bildet nederst til høyre. Prosessen tok 15 uker. Foto: NASA / HANDOUT / / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Det er mer vann enn antatt på Mars, og det er ikke begrenset til bare nordpolen.

Det viser satellittbilder fra NASA.

Et område midt mellom den nordlige polen og ekvator ble i 2008 rammet av flere små meteoritter. I nedslagskraterne kom et blåhvitt materiale til syne. Området ble overvåket av Mars Recoinnassance Orbiter (MRO), som går i bane rundt den røde planet, og etter 15 uker hadde det ukjente materialet forsvunnet. Nå vet forskerne at det var is som kom til syne, og at isen rett og slett fordampet ut i Mars-atmosfæren.

Rent vann

Det er første gang astronomer har kunnet observere dette fenomenet, der meteoritter avdekker is, som så forsvinner ut i atmosfæren. Funnet forteller forskerne at is av vann ikke bare finnes under overflaten på nordpolen, men at det også eksisterer mye lenger mot ekvator enn antatt. En annen overraskelse er at isen er atskillig renere enn man har trodd.

- Før har vi trodd at isen ville danne seg mellom jordlagene i en 50-50 miks, men nå viser analyser at isen er 99 prosent ren, sier Shane Byrne, en av forskerne som betjener kameraet HiRISE, kameraet som har tatt bildene fra MRO.

Skjebnens ironi

NASA-sonden Phoenix Mars Lander oppdaget is i 2008 da den landet nær nordpolen på Mars, men det har vært ukjent hvor langt sørover isen har strukket seg. Som ved en skjebnens ironi er vannisen i de nyoppdagede kratrene på Mars bare drøyt 500 kilometer fra der hvor NASAs Viking 2-sonde landet i 1976.

Viking 2 grov en 10-15 centimeter dyp grøft for å se hva som var under overflaten. Hadde den kunnet grave bare 15 centimeter til, ville den ha oppdaget isen allerede i 1976, ifølge NASA.

NTB


Utforsk andre nettsteder fra Aller Media