Mer velferd og mindre skattelette

Velgerne vil heller ha økt offentlig velferd enn mindre skatt. Det mener SV er en mistillitserklæring mot regjeringens politikk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For fire år siden gikk Arbeiderpartiet til valgkamp under slagordet «Hvis velferd er viktigst». Fremskrittspartiet svarte med å slå fast at «Velferd er viktigst». Nå kan det se ut som de har fått rett.

Et flertall av velgerne mener at økt satsing på offentlige velferd og flere arbeidsplasser er viktigere enn skattelette. Det kommer fram i en ny undersøkelse utført av Opinion på oppdrag fra fagorganisasjonen Unio (tidligere kjent som UHO).

-  Dette viser at det nordmenn er et klokt og forstandig folk, sier SV-nestleder Øystein Djupedal. Han mener at skattelette vil gå på bekostning av økt satsing på offentlig velferd.

-  Dette er en mistillitserklæring mot regjeringens politikk, sier Djupedal.

Leder av Unio, som blant annet organiserer lærere, sykepleiere, politi og prester, mener også at dette er et klart signal til den sittende regjeringen.

-  Folk flest sier altså klart nei takk til skattelette. Dette er en klar melding til regjeringen om at den politikken som har blitt ført, har gått på bekostningen av den offentlige velferden, sier leder av Unio, Anders Folkestad.

-  Ja takk, begge deler!

Opinion har spurt 1000 personer hvilke saker de mener bør prioriteres høyest i neste stortingsperiode. 39 prosent ønsker «økt satsing på offentlig velferd» og 41 prosent «flere arbeidsplasser» framfor «skattelette» - bare 10 prosent mener at skattelette er viktigst. Og det er ikke bare på venstresiden offentlig velferd blir prioritert. Både Frp-velgere og Høyre-velgere setter jobb og velferd høyere enn skattelette.

-  Jeg ville valgt det samme selv, sier Høyres partileder, Erna Solberg, til Dagbladet. Hun avviser at dette er noen mistillitserklæring.

-  Det er ikke noen motsetning mellom mindre skatt og mer velferd. Økt skattelette fører til flere jobber og økt offentlig velferd, sier Solberg som får støtte fra Frp\'s partileder Carl I. Hagen:

-  Vi har råd til begge deler, sier han.

-  Velferd viktigere

Ap-leder Jens Stoltenberg støtter derimot Djupedals syn om at dette er en klar mistillitserklæring mot regjeringens politikk.

-  Dette bekrefter det Arbeiderpartiet har sagt hele tida: Det er mye viktigere med penger til skole, eldreomsorg enn å bruke mange nye milliarder på skattelette til folk som har mye fra før, sier Stoltenberg.

KRITISK: Øystein Djupedal.