Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mer verdi i verdiene

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Da statsminister Bondevik skjenket nasjonen en verdikommisjon for et år siden, lå det atskillig prestisje i prosjektet. Verdikommisjonen skulle gi Bondevik et fortegn som statsministeren som ville noe annet med politikken enn å øke folks kjøpekraft og styrke det alminnelige forbruket. Så høye var oljeprisene og så lav var renta blitt under det materialistiske Arbeiderpartiet, at alt skulle ligge godt til rette for en sving inn på den smalere sti.
  • Det var en tydelig stolt Bondevik som da presenterte lista over medlemmene i kommisjonen, et bredt utvalg av middelaldrende mennesker fra møblerte hjem, de fleste allerede godt synlige i samfunnsdebatten. Det var en tydelig ilter Bondevik som kort tid etter måtte forklare at verdikommisjonen ikke først og fremst skulle oppnå resultater, men sette i gang prosesser. Det er en tydelig selvtilfreds Bondevik som i dag tar verdikommisjonen til inntekt hver gang den offentlige samtale dreier seg om verdispørsmål.
  • Det bør han ikke. I samfunnsdebatten slik den har pågått i det offentlige rom gjennom historien, er verdikommisjonen bare en hvilken som helst deltaker, et snedig symbol på Bondeviks ønske om å framstå som en pådriver for en mer verdifull samtale enn det vi andre kaller en alminnelig politisk debatt, og som handler om nettopp verdivalg. Verdikommisjonen har ingen formell makt og ikke større tyngde enn dens argumenter gir den. Heldigvis.
  • Derfor skal vi ikke beklage at kommisjonen under sin nye leder har valgt seg trafikkdøden som sin første store sak. Saken er jevnlig på agendaen og fortjener stor oppmerksomhet uansett hvem som bringer den fram. Det vi beklager er ideen om et eget regjeringsoppnevnt landslag av meningsytrere, et ferdig sammensatt TV-panel som skal gå foran i den moralske opprustningen av en kollektiv samvittighet.
  • Verdikommisjonen ble i hele høst motarbeidet av konjunkturene og anklaget i mediene fordi den aldri fikk fart på verdidebatten. Det synes vi er helt i orden.

Men nå faller renta.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media