Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Mer viktig enn mange andre ting vi ser om Kongo om dagen

Jonas ber om fokus på Kongo-kvinner

PÅ LITTERATURHUSET: 
Banyere Nakatche (f.v.), bedre kjent som Mamma Jeanne, Bindu Kahindo, bedre kjent som Jeannette, og utenriksminister Jonas Gahr Støre i samtale under lanseringen av boken "Kvinner bærer halve himmelen. Beretninger om kvinner i Kongo på Litteraturhuset i dag. Gahr Støre har skrevet forordet til boka der historiene til de to kvinnene blir fortalt. FOTO SCANPIX
PÅ LITTERATURHUSET: Banyere Nakatche (f.v.), bedre kjent som Mamma Jeanne, Bindu Kahindo, bedre kjent som Jeannette, og utenriksminister Jonas Gahr Støre i samtale under lanseringen av boken "Kvinner bærer halve himmelen. Beretninger om kvinner i Kongo på Litteraturhuset i dag. Gahr Støre har skrevet forordet til boka der historiene til de to kvinnene blir fortalt. FOTO SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) mener flere i Norge burde være opptatt av alle kvinnene i Kongo som er blitt ofre for seksualisert vold i konfliktene som herjer landet.

I det siste har de fleste i Norge tenkt på nordmennene Joshua French og Tjostolv Moland, når det afrikanske landet Kongo blir nevnt.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre forsøker derimot å få større oppmerksomhet om det massive problemet med at kvinner og barn systematisk blir voldtatt av de ulike opprørerne og regjeringsstyrkene i landet.

Mens krigen har herjet i landet siste 15 årene har seksualisert vold, hvor soldater røver og voldtar kvinner og barn som ledd i krigføringen, rammet minst 200.000 personer ifølge tall fra UNICEF. Trolig er mørketallene langt større, tror utenriksministeren.

- Viktig

- Jeg mener det er å viktig å skrive mer om dette enn mange andre ting vi ser om Kongo om dagen. Dette handler om et land som har mistet 5 millioner mennesker i krigshandlinger de siste tyve årene, og hvor det fortsatt pågår store overgrep, sier Støre til NTB.

I dag snakket Støre til en lydhør forsamling i Litteraturhuset i Oslo. Anledningen var lanseringen av boken «Kvinner bærer halve himmelen» hvor utenriksministeren selv har skrevet forordet.

Boken er en fortelling i tekst og bilder om noen av krigens ofre i Kongo. Forfatter Jan Speed og fotograf Endre Vestvik har skildret arbeidet til de kongolesiske kvinnene Mamma Jeanne og Jeanette Bindu Kahindo som har startet barnehjem og mottakssentre for voldtatte kvinner i den østlige delen av landet hvor krigen har herjet som verst.

USA og Norge
Norge har gått i samarbeid med USA for å yte bistand til prosjekter som forsøker å gjøre noe med problemet. Under introduksjonen roste Støre USAs utenriksminister Hillary Clinton som i motsetning til sin forgjenger tok et direkte og personlig engasjement da hun ble en del av Obamas administrasjon.

— Hun og jeg har vært opptatt av disse tingene og akkurat nå gjelder dette hjelp til denne delen av Kongo hvor kvinnene beskrevet i boka arbeider.

Norske og amerikanske eksperter går sammen med lokale nettverk ser på hvordan de kan styrke helsetilbudet for voldsutsatte kvinner, sier Støre.

Kongo i særstilling
Når familiemødre blir røvet og voldtatt splittes hele familier og fredsarbeidet blir til syvende og sist det som lider.

Selv om seksualisert vold er et fenomen som finnes i flere konfliktområder i verden, mener Støre likevel at det afrikanske landet er i særstilling når det gjelder omfang.

— Det er så enormt i Kongo, det er så mye lovløshet og så mange så mange opprørsstyrker og regjeringsstyrker som går om hverandre. Voldtekter er blitt en del av strategien. Men vi så også elementer av seksualisert vold på Balkan under krigen der, og da er vi midt i Europa, sier Støre.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!