Mer vold enn før

Mer enn halvparten av gutta i niendeklasse spiller voldelige dataspill flere ganger i uka.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sissel Fantoft

Anna Marthe Tranum

Dagbladets store Stopp Volden-undersøkelse viser at 29 prosent av niendeklassingene ser voldelige filmer oftere enn en gang i uka. Dette er ti prosent flere enn for ti år siden, da Dagbladet utførte den samme undersøkelsen.

Gutta er ivrigst: 39 prosent ser voldsfilmer oftere enn en gang i uka - det er nesten dobbelt så mange som jentene. Bare tre prosent av niendeklassingene sier at de aldri ser voldelige filmer.

Stor forskjell

Forskjellen mellom jenter og gutter er enda større når det gjelder voldelige dataspill.

Mer enn halvparten av jentene (56 prosent) svarer at de aldri spiller voldelige dataspill, mens 54 prosent av gutta oppgir at de spiller voldsspill oftere enn en gang i uka.

Bare seks prosent av jentene sier at de spiller oftere enn en gang i uka, mens bare åtte prosent av gutta aldri spiller voldsspill.

-  Voldsspill er ofte laget spesielt for gutter. Jenter er ikke så veldig interessert i temaet, og hvis de spiller så spiller de andre typer spill, sier voldsforsker Ragnhild Bjørnebekk ved Universitetet i Oslo.

-  Alminneliggjør vold

16-åringen Anders Opsal Mæland tror ikke at ungdom blir mer voldelig selv om de spiller voldelige spill. Han spiller World of Warcraft omtrent to ganger i uka og ser en del voldelige filmer.

-  Jeg tror verken vold i spill eller i film er en direkte årsak til vold blant ungdom. Men det er med på å gjøre vold mer alminnelig, sier han.To av ti niendeklassinger mener voldsfilmer er en av de tre viktigste årsakene til vold blant ungdom. Bare 11 prosent peker på dataspill som en hovedårsak.

Dette understøttes av Dagbladets undersøkelse. Funnene viser nemlig at de som bruker mye tid på voldsfilmer og voldelige spill oftere er innblandet i voldsepisoder enn andre.

Hele ni prosent av dem som ser voldsfilm oftere enn en gang i uka sier at de har hatt med seg våpen på skolen mer enn seks ganger - og åtte prosent av dem som spiller voldsspill.

-  En sentral del

-  For dem som ikke er opptatt av vold i utgangspunktet er ikke dette så farlig - de er mest opptatt av spillet eller filmen i seg selv, og ser på det som fiksjon. Men for dem som er opptatt av vold blir volden en sentral del, og forsterker noe som er der i utgangspunktet. Det er ingen tvil om at det fører til grovere vold i samfunnet, sier Bjørnebekk.

Psykolog og voldsterapeut Bjørn Otto Meyer lurer på hva som kom først av høna og egget.

-  Jeg har ikke truffet noen som er blitt voldelige av film og spill, men for dem som er sårbare for vold og aggresjon er det som å helle bensin på bålet. Selv tenker de ofte at det er bedre å få utløp for volden gjennom skjermen enn andre steder, og tror de kan bruke det til å temme aggresjonen. Sånn fungerer det ikke, dessverre, sier psykologen som jobber med voldelig ungdom.

-  Ser man mye på vold, så påvirker det virkelighetsforståelsen. Man overdriver lettere volden i samfunnet, og tolker folk som mer fiendtlige enn de er, sier Bjørnebekk.

Passive foreldre

Spillsjef Odd Arild Olsen i Barnevakten mener at spillbransjens frivillige aldersmerking fungerer svært godt.-  Bransjen kjenner spillene best selv, dessuten bidrar selvmerkingen til debatt. Det største problemet er ikke spillene, men passive foreldre som ikke aner hva barna deres bruker tida på.

- FOR GUTTER: Ragnhild Bjørnebekk, forsker.<!--/BTEK0--><!--BTEK1--> SØKER ACTION: Anders Opsal Mæland (16) mener gutter spiller flere typer spill enn jenter og søker mer action. - Vold er action, sier han.
- FOR GUTTER: Ragnhild Bjørnebekk, forsker.