Mer vold i Kristiansand

I Kristiansand er dobbelt så mange blitt ofre for grov vold de første månedene i år som i samme periode i fjor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet frykter store mørketall.

- Vi hører om mange voldsepisoder i byens ungdomsmiljø som aldri blir politianmeldt. Trusler og frykt kan være årsaken til at de som utsettes ikke våger å stå fram, sier Paul Magne Lunde, konstituert leder for personavsnittet i Kristiansand politidistrikt til Fædrelandsvennen.

Det er ikke klart hvor mange av voldssakene ungdom står bak, men Lunde sier

Lunde sier at mange av de registrerte voldssakene skjer i ungdomsmiljøet. Men politiet har ennå ikke klart å kartlegge hvor stor del av dem ungdommer står bak. Politileder Lunde sier imidlertid at magefølelsen sier at det foregår mer og grovere vold blant de unge enn tidligere.

Grove tilfeller øker mest

Antall episoder som har resultert i skader på ofrene, har økt fra 18 i de første fire månedene i fjor til 31 i år, ifølge politiets statistikk. Også antall tilfeller av legemsfornærmelser har økt.

- Det er de grove tilfellene som viser størst økning, sier Lunde.

Lovendringer kan nå komme som skjerper straffen for å true vitner, og den nylig vedtatte adgangen til å føre anonyme vitner for retten kan også hjelpe politiet med å oppklare og påtale flere voldsovergrep.

Også unge lovbrytere som utøver vold må regne med at de havner i fengsel, ifølge leder for påtaleenheten i politiet, Dennis Danielsen.

- Normalt er det slik at unge førstegangslovbrytere slipper fengsel og får en sjanse til, men når det gjelder uprovosert vold, så teller ikke lav alder formildende i samme grad som i andre saker, sier Danielsen.