Mer vold mot prostituerte

Livet som gateprostituert blir hardere. Minst en gang i uka utsettes hver kvinne for voldelige overgrep hvor hun skades eller får merker. Svært få anmelder de voldelige horekundene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kidnapping, innesperring, slag, brennende sigaretter og voldtekt. Det er marerittet kvinnene risikerer hver gang de setter seg inn i bilen til en kunde. Og marerittet blir virkelighet stadig oftere. Hver prostituert får juling minst en gang i uka, skriver Dagsavisen i dag.

- Vi mener å kunne se at denne volden blir grovere, sier kriminalsjef Beate Gangås ved Oslo politidistrikt.

Men ytterst sjelden får politiet høre om overgrepene. De prostituerte frykter å ikke bli trodd. Som regel finnes ingen vitner til overgrepene, og alle i miljøet har hørt historier fra rettssalen hvor kvinnens livsførsel har fratatt henne troverdigheten. Derfor velger mange å glemme det hele og sette et nytt skudd heroin.

Tar volden for gitt

- Disse kvinnene tåler mye vold. Mange ser rett og slett på voldsovergrep som en yrkesskade, beklager Liv Jessen ved Prosenteret til Dagsavisen.

Det er organisasjonene som prøver å hjelpe de prostituerte, som anslår volden til å forekomme ukentlig.

- Det er like lite lov å mishandle en prostituert som enhver annen kvinne, poengterer Kirsten Frigstad i Kirkens Bymisjon Natthjemmet.

Sexslave i timesvis

- Hun var jo bare en hore, unnskyldte trailersjåføren som hadde voldtatt og mishandlet en prostituert.

I fem timer holdt han den 25-årige jenta som sexslave mens han truet med å drepe henne. Men mannen hadde gitt kvinnen navn og telefonnummer. Derfor var han enkel å spore for politiet etter at kvinnen hadde anmeldt ham.

Retten tok ikke hensyn til unnskyldningen, men mente at et slikt syn på prostituerte kvalifiserte til strengere straff. Dommen ble tre års fengsel og 60 000 kroner i oppreisning til kvinnen.

Advarer mot psykopatene

At de voldelige horekundene straffes hører til unntakene.

- Mange er psykopater. Rykter om voldelige kunder går jentene imellom, og vi prøver å advare hverandre, forteller «Monica» (29) til Dagsavisen.

Siden hun var 14 år har hun solgt seg på gata. Kun de siste årene har hun blitt utsatt for grov vold. Aldri har hun gått til politiet. Kveldene hun jobber pleier hun å ta minst tre-fire turer. Hver gang kan det være en pervers voldsmann som plukker henne opp.

- Jeg tror politiet ville avvist meg dersom jeg anmeldte volden. Horer har store problemer med å bli trodd dersom de blir voldtatt. De fleste setter bare et ekstra skudd for å glemme det når de blir utsatt for grov vold, sier hun.