- Mer vold når månen er full

Britisk politi hever beredskapen ved fullmåne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Politiet i den britiske byen Brighton kobler voldsepisodene i byen til månesyklusen. Dagene før og etter fullmåne er det økt vold blant folk på byen, mener politiet.

- Jeg sammenlignet en oversikt over fjorårets fullmåner med en oversikt over voldsepisoder, og fant en tendens. Folk er mer aggressive, forklarer Andy Parr, politiinspektør i Brighton.

Han forteller at de har en høyere beredskap i dagene rundt fullmåne. I sommer skal de ha flere politifolk ute på disse dagene.

Brightonpolitiets undersøkelser er nok ikke de mest vitenskapelige, og politiinspektøren opplyser at de ønsker å få kontakt med forskere som kan ta teorien videre.

- Det ville vært veldig nyttig for oss, sier Parr ifølge britiske The Guardian.

Det er mange myter rundt fullmånens innvirkning på mennesker. Blant annet skal det være flere fødsler når månen er som størst. Folk er også mer rastløse, og smågale, om en skal tro på mytene. Teorien har også satt sine spor i det engelske språket. En lunatic, eller galning, som ordboka oversetter det med, kommer fra latinske luna, og defineres som en person som er gal i perioder, avhengig av månesyklusen.

I Brighton sier dørvakta Terry Wing seg enig i teorien.

- Det er helt sant. Når vi ser fullmånen på himmelen sier vi «å nei, i kveld kommer alle idiotene på byen».

LOKKER VOLDEN FRAM: Politiet i Brighton mener folk er mer agressive ved fullmåne. Derfor øker de beredskapen i disse periodene. Foto:Lars Eivind Bones
LOKKER VOLDEN FRAM: Politiet i Brighton mener folk er mer agressive ved fullmåne. Derfor øker de beredskapen i disse periodene. Foto:Lars Eivind Bones Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer