Merapi truer de overlevende

Vulkanens aktivitet er tredoblet etter jordskjelvet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Samtidig som nødhjelpsendingene ankom Indonesia mandag, spyr vulkanen Merapi ut lava og varm damp. Aktiviteten er tredoblet, og eksperter tør ikke utelukke et stort utbrudd.

Nødhjelpssendingene strømmet til jordskjelvrammede Indonesia mandag. Et fly chartret av FN fylt med vann, telt, ovner og matlagingsutstyr landet i Solo, tre timers kjøring fra Bantul-distriktet på Java, som er hardest rammet.

Men veiene i landet er fulle av mennesker som ber om hjelp, og ifølge indonesiske myndigheter går hjelpearbeidet for tregt.

Samtidig melder eksperter om overhengende fare for et stort vulkanutbrudd fra Merapi.

Aktiv vulkan

Merapi, som betyr «ildfjellet», er en av verdens mest aktive vulkaner og har hatt flere titalls utbrudd i løpet av de siste årene. Indonesia er med sine 76 vulkaner det mest vulkanrike land i verden.

Det kom både lava og varm damp fra Merapi-fjellet mandag morgen, og små utbrudd har sendt lava noen kilometer ned fjellsiden. Vanligvis avgir vulkanen varm damp 50 ganger om dagen, men etter jordskjelvet er frekvensen økt til 150.

– Jordskjelvet har gjort vulkanen ustabil, sier Sabandriyo, sjef for overvåkningen av vulkanen.

FARETRUENDE: Merapi kan når som helst få et stort utbrudd, mener eksperter. Her spyr vulkanen ut skyer av stein og aske etter jordskjelvet i forgårs. Foto: SCANPIX
FARETRUENDE: Merapi kan når som helst få et stort utbrudd, mener eksperter. Her spyr vulkanen ut skyer av stein og aske etter jordskjelvet i forgårs. Foto: SCANPIX Vis mer

Den 3000 meter høye vulkanen har buldret og spyttet ut røyk og lava i ukevis, og tidligere denne måneden ble innbyggere i faresonen beordret evakuert.

– Det er åpenbart en mulighet for at skjelvet har gjort vulkanen ustabil, sier Clive Oppenheimer, som er medlem av Cambridge-universitetets vulkangruppe.

Ikke nok hjelp

Samtidig som frykten øker for et vulkanutbrudd, er situasjonen kritisk for befolkningen i det jordskjelvrammede området. Søndag brakte tre lastebiler fra FN høyenergikjeks til overlevende, samtidig som indonesiske militærfly med leger og medisinsk utstyr landet på flyplassen i Yogyakarta.

Likevel er hjelpen utilstrekkelig, hevder talsmenn for myndighetene.

– Vi har mottatt mat og medisiner fra myndighetene, men det er ikke nok. Hvordan skal jeg distribuere 40 kilo ris til 1200 mennesker? spør Suparno, en funksjonær i Bantul.

President Susilo Bambang Yudhoyono innrømmet mangel på koordinasjon i hjelpearbeidet da han besøkte flyktninger mandag, og manet funksjonærene til å jobbe raskere.

– Jeg har sett at ting trenger å gjøres fortere i flere områder, sa presidenten.

Lovet hjelp

Myndighetene opplyste i dag at mer enn 5136 personer er døde og omkring 20 000 skadd. 200 000 antas å være hjemløse. De fleste av de sistnevnte bor i skur i nærheten av sine tidligere hjem, og mange tvinges nå til å søke tilflukt i de sammenraste husene for å søke ly mot regnet. Uforholdsmessig mange av de døde og skadde er barn og eldre, og sykehusene er overfylt.

Asiatiske land har lovet flere millioner dollar i hjelp, tonnevis av hjelpeforsyninger og hjelpemannskaper, og Indonesia har gjort det klart at landet har satt av over 100 millioner dollar til gjenoppbygging det neste året.

Det amerikanske militæret planlegger å sende 100 leger og sykepleiere fra sin base på Okinawa.

Et norsk Røde Kors-hjelpeteam reiste i går til Java for å bistå det lokale Røde Kors i driften av det norske feltsykehuset, som også ble brukt etter tsunamien.

Vann- og elektrisitetsforsyningen manglet fremdeles i de største delene av regionen mandag, og et øsende regn har gjort forholdene enda vanskeligere for de overlevende. (Dagbladet.no-ANB-AP)

TØFT ARBEID: Indonesiske hjelpemannskaper henter enda et lik ut fra ruinene i Imogiri.
TRIST SYN: 75 år gamle Samto Miharjo gjennomsøker det som en gang var huset hennes i landsbyen Kalitengah i Klaten-distriktet.
HJELP PÅ VEI: Indonesiske soldater losser kasser med nødhjelp av et singaporsk fly på flyplassen på Yogyakarta i dag.
JEVNET MED JORDA: Bebyggelsen i Klaten-distriktet er helt utradert.
OFRE: Jordskjelvrammede venter på hjelp på et overfylt sykehus i nærheten av Bantul på Java.