Merkantildata dempet teknoparty

Mens teknologiaksjer suser av gårde i resten av Europa og i USA, satte resultattall fra Merkantildata og andre 'blue chips' en stopper for moroa på Oslo Børs.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Teknologiopptur og selskapsresultater er stikkordene for kursutviklingen på Oslo Børs torsdag. Oppgang for Nasdaq-indeksen i USA onsdag løftet IT-aksjene her hjemme. Unntaket var Merkantildata, som foretok en historisk nedskrivning. Ellers ga resultattall kursfall også i tungvektere som Orkla og RCL.

I USA åpnet Nasdaq-indeksen som ventet opp, noe som ga ekstra drahjelp til IT-indeksen i sluttminuttene, men det var likevel ikke nok til å hindre at utenlandske selgere i norske blue chips presset det norske markedet ned. Ellers i Europa var det bred oppgang torsdag.

Totalindeksen på Oslo Børs sluttet ned 0,38 prosent til 1.373,72 poeng. Omsetningen på hovedlisten stoppet på rett over 2 milliarder kroner.

Et skuffet aksjemarked sendte Orkla-kursen ned etter dagens resultatfremleggelse. Kursen endte til slutt ned 2,7 prosent til 178 kroner. I den siste halvtimen falt kursen 3 kroner, sannsynligvis på utenlandske selgere, men en siste kjøpsordre fra Alfred Berg utenfor spreaden dro sluttkursen opp 2 kroner.

I tillegg til svakere tall enn ventet, ga heller ikke dagens pressekonferanse i Orkla noen særlig drahjelp til kursen.

Det er ingen grunn til å vente store omveltninger i konsernet, og det er dessuten få tegn til endring i maktbalansen i konsernet, skriver Finanskanalen.no i en gjennomgang av Orkla-presentasjonen.

First Securities var største nettoselger i Orkla i dag med nesten 54 prosent.

'Driftsresultatet litt bedre enn ventet i merkevare og kjemi, men samlet driftsresultat er litt svakere enn konsensus. Orklas investeringsportefølje var ned 319 millioner, mens forventningene i forkant var litt i pluss. Netto rentebærende gjeld er høyere enn ventet. Vi tror at kursen skal litt ned på disse tallene, men ikke dramatisk. Vi opprettholder vår kjøpsanbefaling (akkumuler), og vårt tolv måneders kursmål på 220 kroner', var meglerhusets umiddelbare kommentar på dagens resultatall.

Sistemann ut av cruisetrekløveret Carnival, RCL og P&O Princess Cruises la frem tall for den siste regnskapsperioden i 2000 i dag. P&O Princess bekreftet mye av det som allerede er meddelt fra de to førstnevnte, men lå etter når det gjaldt andelen av årets kapasitet som er booket. Rederiet ser også ut til å slite tyngre særlig i første kvartal i år.

P&O Princess-kursen stupte på London-børsen etter at tallene ble lagt frem. Og usikkerheten snek seg også inn på RCL-investorene siden kursen falt etter P&O Princess' resultatfremleggelse. Ved børsslutt var RCL ned 1,5 prosent til 255 kroner, omsatt for 180 millioner kroner.

Hydro har falt hver dag etter mandagens resultatfremleggelse. Torsdag var nedgangen på 0,7 prosent til 373 kroner. Rekordresultat til tross er analytikerne generelt ikke overbegeistret, men et par av de internasjonale tungvekterne har funnet grunn til visse oppjusteringer.

Av IT-aksjene tronet InFocus igjen på toppen av omsetningslisten med 219 millioner kroner. Aksjen har steget de seneste fire dagene mens ledelsen har kjørt investorpresentasjoner i USA. I dag steg aksjen nye 6,25 prosent til 204 kroner. Nera la på seg 4,8 prosent, mens Tandberg steg 4,1 prosent. Begge var godt omsatt med henholdsvis 165 og 118 millioner kroner.

Siden IT-sektoren generelt fikk en solid opptur, fremstår Merkantildata som desto svakere i dag. Kursen falt 2,7 prosent til 42,90 kroner etter at selskapet tok konsekvensen av fjorårets oppkjøpsrunde. Goodwill ble nedskrevet med 5,3 milliarder kroner i fjerde kvartal, noe som også førte til at resultatene ble ditto svakere. Isolert for nedskrivningen var det imidlertid ikke store utslag i forhold til forventningene.

Analytikere som nyhetsbyrået Reuters har vært i kontakt med, mener at ny styreformann, Riulf Rustad, og en gigantisk goodwillnedskrivning kan gjøre det enklere for Merkantildata å gjennomføre en storfusjon. Selskapet selv varsler nye oppkjøp, men denne gang er de i lettvektsklassen.

Mens Merkantildata falt på Oslo Børs steg hovedkonkurrentene WM-Data og TietoEnator henholdsvis 9 og 5,3 prosent i Stockholm. TietoEnator opprettholdt i dag en vekstprognose på 20 prosent fremover.

Ellers falt StepStone til et nytt bunnivå i dag. Aksjene endte på 9,50 kroner etter et fall på 8 prosent. Det kvalifiserte til plassen som dagens taper.

Ute i Europa var det bred oppgang med TMT-aksjene i føringen. I USA åpnet teknologiaksjene markert opp, men også Dow Jones stiger i tidlig handel.